We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Split House / Pac Studio

Split House / Pac Studio

© Simon Devitt© Simon Devitt© Simon Devitt© Simon Devitt+ 19

Auckland, New Zealand
  • Architects: Pac Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  92
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Simon Devitt
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Sika, Autex, Dimond, Dulux, GIB, Sto, Abodo, FIRTH, Nuraply, Trimble
  • Design Team:Sarosh Mulla, Aaron Paterson, Liz Tjahjana, Rory Kofoed, Kim Huynh
  • Clients:Rebecca Scott, Tim Clanachan
  • Engineering:Enovate Consultants
  • Landscape:O2 Landscapes
  • Consultants:Early Bird Construction Ltd.
  • City:Auckland
  • Country:New Zealand
More SpecsLess Specs
© Simon Devitt
© Simon Devitt

Text description provided by the architects. Split House is a renovation to a villa in the Auckland suburb of Sandringham. The project involved the design of a new addition that steps gradually through three split levels down to create an easy connection from the living spaces to the landscape. The lofty spaces are enclosed within two dynamic split hip roofs, sarked in cedar and punctuated with high-level windows. A faceted timber screen provides sun shading, while also revealing its colour as one walks across the back yard. The new addition provides a new kitchen, bathroom, living room, media room, dining room and even a purpose-designed ‘G&T nook’. Each space incorporates a large amount of bespoke built-in cabinetry in walnut and warm lighting.

© Simon Devitt
© Simon Devitt
Plan
Plan
© Simon Devitt
© Simon Devitt

Beneath the primary living spaces, a cellar and bike workshop were also incorporated. The retained heritage fabric of the original villa was also restored using international best practice heritage techniques and principles, while also increasing its performance with all new insulation, central heating, rainwater harvesting system, grey water system and electrical upgrade.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

This warm family home reflects a contemporary way of living together for a young family, while responding to the geological and topographical character of the site. Both the house and garden are larger and more usable due to the project. This is achieved by carefully relocating the carport to reduce the length of the driveway on the site and reforming the topography across the back of the site.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

The project is the first work created using the design tools generated through the creative practice PhD research of the architects. Fundamental themes developed through this research and applied in this project are: A topographic approach to planning which involves the axonometric drawing of the project at every stage of the design process. Scenographic design which sets up diagonal views and passage through orthogonal spaces, from one part of the program to another, through specifically designed frames. Design of devices that deceive the eye and reveal another optical understanding of space. By employing these ideas in the design, the Split House aims to create spaces which are both visually linked, but carefully composed as individual spaces in their own right.

© Simon Devitt
© Simon Devitt

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Split House / Pac Studio" 12 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937185/split-house-pac-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.