We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

DAO School / 1+1>2 Architects

DAO School / 1+1>2 Architects

© Son Vu© Son Vu© Son Vu© Son Vu+ 23

  • Architects: 1+1>2 Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  50
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Son Vu
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Jotun, 1+1>2 Architects, Rang Dong group, Trimble, Vicem, Xingfa Aluminum
  • Architect In Charge:1+1>2 Architects
  • Design Team:Hoang Thuc Hao, Son Vu
  • Project Implementer:Vietnam Sustainability Social Enterprise, VSSE
  • Sponsors:Nguyen Hai, Chau Hien, Lan Anh Thai
  • Engineering:Nguyen Gia Phong
  • City:Xuân Hòa
  • Country:Vietnam
More SpecsLess Specs
© Son Vu
© Son Vu

Text description provided by the architects. Dao sub-school belongs to the number 2 Xuan Hoa primary school, located at Xuan Hoa commune- an area of many extremely difficult condition households in poverty in Bao Yen District, Lao Cai province. The sub-school has 78 students, from 06 to 11 years old (Grade 1 to 5 respectively). All of the students are ethnic minorities from the Tay, Nung, Dao and Mong tribe. Multi-culture is a highlighted feature in the sub-school that needs to be considered in our approach to develop this project. In 5 classrooms in Dao sub-school, there are 02 temporary classrooms including grade 4 (10 students) and grade 5 (10 students). The building is very vulnerable and close to a collapse of the wood structure, as badly damaged and badly repaired joints.

© Son Vu
© Son Vu
Plan
Plan
Section
Section
© Son Vu
© Son Vu

The project was carried out by the Vietnam Sustainability Social Enterprise (VSSE), coordinated, designed and constructed by the 1 + 1> 2 Architects. Transsolar advised on daylight supply and the climate concept. The new building with two open classrooms with enclosing structure meets the understandable desire for climate comfort, environmental friendliness and local identity. The walls are made of a brick system that makes use of daylight and captures the wind when needed to cool down in summer. More than 3000 building blocks with a wall thickness of 15 cm provide thermal mass - and thus a buffer. New technology is applied to develop local materials. The soil- which originates from Minh Bao commune, Yen Binh district, Yen Bai province- mixing hydraulic pressurized admixtures into un-burnt bricks , making it largely CO2-neutral and environmentally friendly.

© Son Vu
© Son Vu

Pivot open-able windows with ventilation brick ensure the advantage of natural wind and light. It keeps cool in summer and in winter all windows and ventilation bricks are close-able to keep it warmer in rooms. Thatched roof, typical traditional architecture in Lao Cai area is used in this project. Over 4000 dried leaves are easily collected from mountains around the area by local community to build a large roof system with a frame of bamboo to cover the 2 classrooms. The open interaction space between two classrooms is used as a school yard to ensure that students from different ethnic groups have more communication space to exchange culture between different ethnic groups.

© Son Vu
© Son Vu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Xuân Hòa, Bảo Yên District, Lao Cai, Vietnam

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "DAO School / 1+1>2 Architects" 09 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937121/dao-school-1-plus-1-2-architects> ISSN 0719-8884
© Son Vu

DAO 小学,越南危房改造 / 1+1>2 Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.