All
Projects
Products
Events
Competitions

The AYA Housing / Studio Twenty Seven Architecture + Leo A Daly JV

The AYA Housing / Studio Twenty Seven Architecture + Leo A Daly JV

© Hoachlander Davis Photography © Hoachlander Davis Photography © Hoachlander Davis Photography © Hoachlander Davis Photography + 31

Washington, United States
  • Area Area of this architecture project Area:  53000 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Hoachlander Davis Photography
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Otis, Acme Special Blend Brick, Daltile Ceramic Tile, Hufcor Operable Partitions, PARADIENE 30 FR TG Roofing, Rhino 3D, Titus Diffusers, WINEO PURLINE Resilient Flooring, YKK Curtainwall
  • Architect In Charge: John K. Burke, Principal, Jake Marzolf, Project Designer
  • Structural Engineer: Silman Associates
  • Mep Engineer: Setty Associates
  • Civil Engineer: A. Morton Thomas
More Specs Less Specs
© Hoachlander Davis Photography
© Hoachlander Davis Photography

Text description provided by the architects. The design of the building is a response to (1) a site situated on one of Pierre L’Enfant’s original arterial streets (2) a program consisting of small dwelling units and (3) the requests of the local neighborhood shareholders.

© Hoachlander Davis Photography
© Hoachlander Davis Photography
Site Plan
Site Plan
© Hoachlander Davis Photography
© Hoachlander Davis Photography

The program required seven to ten housing units per floor with community rooms, laundry facilities, monitoring stations, private and family bathrooms on each floor.  The designers added outdoor play areas on each level to avoid taking children down the elevators to reach outdoor play. The ground floor includes a dining area, computer room, exam room, and administrative areas. 

© Hoachlander Davis Photography
© Hoachlander Davis Photography

Any new public housing project requires acceptance from the neighbors. Early community engagement was the key to both design and approval process success. The neighbors let us know they wanted a building with no specific front or back. They wanted activity all around the site. The neighbors wanted the existing clinic to remain on site and pointed out details like habitual walking patterns. We learned that each building on “I” Street is elevated several feet above the street to prevent damage from frequent flooding in this waterfront neighborhood.

© Hoachlander Davis Photography
© Hoachlander Davis Photography
© Hoachlander Davis Photography
© Hoachlander Davis Photography

Each floor features a different organizing color to foster a sense of community and ease of orientation. The building’s massing responds to the view shed along Delaware Avenue SW.  Delaware Avenue is an original arterial street in L’Enfant’s city grid.  The ziggurat form of the building responds to the existing street tree canopy and allows for maximum daylighting and views from the dwelling units.  Each elevation of the AYA is uniquely different as it responds to context.  The North façade is all glass to maximize the view shed of the US Capitol from the community rooms on each floor.  The dynamic South facade frames the entrance to the community health clinic. The East facade is sedate and calm in response to a neighboring housing project.

© Hoachlander Davis Photography
© Hoachlander Davis Photography

The design concept is a building that has no front or back and. Each elevation of the building is uniquely different; the glassy North facade contains community rooms on each floor that look out towards capitol, the dynamic South facade frames the entrance to the health clinic, the calm East facade contains screened outdoor play spaces on each floor, the stepped West facade creates a front lawn for each unit. The boundaries of the new building stay within the existing buildings footprint, preserving the national park land to the north of the site. The new building yields in height to both the future Randall School Development to the East and Capitol Park Plaza Apartment building to the West. Care is taken to organize separate entrances to the Health Clinic and Short Term Family Housing on different faces of the building. The building is intended to complement the developing SW skyline while creating an optimal living experience for the tenants with natural lighting and views out to the city.

© Hoachlander Davis Photography
© Hoachlander Davis Photography
Sections
Sections
© Hoachlander Davis Photography
© Hoachlander Davis Photography

The building has a ziggurat form that preserves the existing tree canopies and allows for maximum daylighting into the units and views from the building. Each elevation of the building is uniquely different. The building is intended to complement the developing southwest Washington DC skyline while creating an optimal living experience for the tenants.

© Hoachlander Davis Photography
© Hoachlander Davis Photography

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 850 Delaware Ave SW, Washington, DC 20024, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The AYA Housing / Studio Twenty Seven Architecture + Leo A Daly JV" 07 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/937077/the-aya-housing-studio-twenty-seven-architecture-plus-leo-a-daly-jv/> ISSN 0719-8884
© Hoachlander Davis Photography

AYA公寓,以层划分的色彩之家 / Studio Twenty Seven Architecture + Leo A Daly JV

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.