The Screen House / Spaces Architects@ka

The Screen House / Spaces Architects@ka
© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal

© Bharat Aggarwal © Bharat Aggarwal © Bharat Aggarwal © Bharat Aggarwal + 23

New Delhi, India
  • Architects: Spaces Architects@ka
  • Area Area of this architecture project Area:  10500 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Bharat Aggarwal
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Delta Light, Artius India, Asian Paints, Decorex, GADS, Glulam Pvt, IDUS, Indus Care, Kohler India, LifeGrow Felt, Light Source International, Marble City, Siematic, Stonex India, Trimble
  • Design Team: Pawan Sharma, Arvind Singh, Manoj Kumar Sharma, Praveen Sharma
  • Clients: Mr. Shashi Dawar
  • Engineering: Reliable Consultants
  • Hvac Consultants: Indus Care
  • Lighting Consultants: LSI, Changi Lights
More Specs Less Specs
© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal

Text description provided by the architects. The house is located in an urban lot of 3000 sqft in a well-connected area.The brief was to design a home for 6 members including two kids. The proposal intends to contribute to the built environment by intervening in space. The residence has buildings on three sides of the plot, so the solution was a strategically planned outward-looking interior space with required privacy created by the usage of louvers and screens this resulted in good internal connectivity and also provides interactive spaces for the family with maximum daylight into the interior spaces.

© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal
Plans
Plans
© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal

The house has been divided into three zones where the ground and first houses the private rooms, the second floor is a semi-private area with a connected terrace and the third floor consists of a terrace for recreational purposes. The ground floor is presented as a stimulating space that allows a great variety of activities. On the ground floor, the family social area is developed in an integrated space with the living room, the kitchen, the dining room and a double-height drawing room with the idea of being immersed in one total space. A set of the superimposed metal staircase with a contrasting combination of wood and brass allows us to explore and understand the spatiality of the building leading to the next floors where the bedrooms are located, ending with a terrace that reclaims the views of the neighborhood.

© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal

The Elevation comprises wooden pieces that make up the screening of the house that plays an important role in expressing the composition of the facade, resolving the security and privacy of the house and giving rise to the play of light and shadow creating an atmosphere of warmth. The proposal is materialized with an independent structure of exposed wooden battens with an abstract concrete block railing. Finished with a modern interior, the contrast between luxurious marble, warm timber, brass, and colors evoke a timeless and modern atmosphere.All the walls are majorly planned in monochrome and splashes of colors have been added with bright colors in artwork and furniture. The architectural style of the house is designed to reflect the owner’s character and lifestyle.

© Bharat Aggarwal
© Bharat Aggarwal

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "The Screen House / Spaces Architects@ka" 19 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935817/the-screen-house-spaces-architects-at-ka> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.