All
Projects
Products
Events
Competitions

Bosch Automotive Steering Customer Center / wulf architekten

Bosch Automotive Steering Customer Center / wulf architekten

© Brigida González © Brigida González © Brigida González © Brigida González + 24

Schwäbisch Gmünd, Germany
  • Architects: wulf architekten
  • Area Area of this architecture project Area:  32422.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Brigida González
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Colt, Lamilux, Allplan
  • Competition Team : Alexander Vohl, Daniela Scholz, Camilo Hernandez
  • Planning Team: Alexander Vohl, Ingmar Menzer, Daniela Scholz (PL), Julian Baun, Manuel Cabezas, Marcus Ehrhardt, Seda Ersal, Fabian Geiger, Bartek Grzanka, Patrick Müller, Philipp Wagner
  • Client: Robert Bosch Automotive Steering GmbH, Schwäbisch Gmünd
  • Construction Management : Alber & Schulze Baumanagement GmbH, Stuttgart
  • Landscape Architect: Jetter Landschaftsarchitekten, Stuttgart
  • Wayfinding System: Büro uebele visuelle kommunikation, Stuttgart
More Specs Less Specs
© Brigida González
© Brigida González

Text description provided by the architects. Bosch Automotive Steering in Schwäbisch Gmünd The headquarters of Bosch Automotive Steering is located in scenic surroundings at the end of a valley north of Schwäbisch Gmünd in Baden-Württemberg. Wooded hills surround the factory site, which is crossed by two streams. The comprehensive project comprises the spatial and structural reorganization of a portion of the company premises, including the renaturation of the two existing streambeds and redesign of the open spaces. Architecturally, the reorganization is divided into the construction of three key components: a new customer center, a new reception building, and a parking garage with a capacity for more than 800 cars. The slightly convex curved facades of the reception building and the customer center not only achieve high-cost effectiveness in terms of enclosed volume and surface area but also create space in a visually pleasing and efficient manner.

© Brigida González
© Brigida González
Floor plan level 3
Floor plan level 3
© Brigida González
© Brigida González

The ground floor of the customer center – with lobby, cafeteria, and a conference and events area – is designed as a shared base that constitutes the center of the new office building. Above the base, the building divides into a five-story section at the south and a seven-story section at the north. This articulates the building mass, as architecturally desired, while also establishing stepped heights that follow the topographic environment. The southern part of the customer center has a rooftop terrace where people can gather, linger, or even hold meetings. The building’s convex shape affords efficient office layouts: the cores for circulation and sanitary facilities have been consolidated in the center, allowing for the optimal arrangement of the individual and open-plan offices and the conference areas.

© Brigida González
© Brigida González
© Brigida González
© Brigida González

The facade at the ground level is designed as a glazed, transparent connection to the surrounding outdoor space, giving the spaces inside a bright and airy character. The glass facades are designed with perforated, rotatable vertical slats in front, which filter the surrounding space and make it possible to vary the amount and quality of light that enters inside. The wayfinding system (designed by büro uebele) inside and outside the buildings adopts the basic square shape and colors of Bosch’s previous signage.

© Brigida González
© Brigida González

With its organic shape, the two-story reception building echoes the architectural expression of the adjacent customer center to the north. Both floors of the new building contain seminar and conference rooms for both internal and external use. The aim of the project was to create a high-quality and modern work environment, both indoors and outdoors, that vitalizes the site as a whole.

© Brigida González
© Brigida González

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Schwäbisch Gmünd, Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bosch Automotive Steering Customer Center / wulf architekten" 18 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935721/bosch-automotive-steering-customer-center-wulf-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.