New Entry of High School of Engineering and Management / A&F architectes

New Entry of High School of Engineering and Management / A&F architectes

© A&F architectes© A&F architectes© A&F architectes© A&F architectes+ 21

Yverdon-les-Bains, Switzerland
  • Clients:État de Vaud - SIPaL - Switzerland State
  • Collaborators:Delphine Renault Artist, Paris - France
  • Engineering:Aurelio Muttoni & Miguel Fernandez, Écublens - Switzerland
  • City:Yverdon-les-Bains
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© A&F architectes
© A&F architectes

Text description provided by the architects. The strategy of the architects Aouabed & Figuccio to build a single wall as an architectural synthesis to create a visual identity and reconfigure the public spaces of the school. The project proposes to use an architectural sculpture to create the main entrance of the school, which so far is not identifiable. The objectives are as follows:

© A&F architectes
© A&F architectes

- Establish a main pedestrian entrance to the school, clearly identifiable
- Activate the unused terraces of the school to integrate them into the entrance route.
- Integrate signage that is visible from public space
- Reflect the particular questions taught within the school, through the choices of materialization
- Create a unique meeting place, a spatial sequence allowing users to meet and meet there.

© A&F architectes
© A&F architectes

By extending the curve of the existing building, the intervention generates both an entrance pavilion in the axis leading to the main courtyard of the school, an outdoor foyer for the Aula, as well as a monumental façade, which delimits clearly the school grounds and asserts its identity.

© A&F architectes
© A&F architectes
Situation plan
Situation plan
Scheme 02
Scheme 02
© A&F architectes
© A&F architectes

The system is functional because it makes it possible to enhance unused terraces to qualitatively change their status and create new routes. The wall is made of concrete poured on-site, like the existing building. The upper part is made up of a multitude of caissons or material pixels, which refer to the structure of the building and allow HEIG-VD to be registered using stained glass. On the other hand, the curve and the shape of the boxes refer to one of the oldest uses of concrete from Roman antiquity, and thus directly addresses one of the research activities within the school.

© A&F architectes
© A&F architectes

Opposite the front door is the ideal vantage point for reading the anamorphosis, a blue disc framed in the square door. This form visible from a single point of view, replay the architectural gesture of the entrance, which extends the circle of the Aula. This sculpture/painting uses perspective and fragments according to the movement of the user, offering the entrance space a possibility of somewhere else.

© A&F architectes
© A&F architectes

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Yverdons-les-Bains - Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "New Entry of High School of Engineering and Management / A&F architectes" 18 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935718/new-entry-of-high-school-of-engineering-and-management-a-and-f-architectes> ISSN 0719-8884
© A&F architectes

瑞士工程管理高中主入口设计 / A&F architectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.