We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Pfeiffer House / Abarca + Palma

Pfeiffer House / Abarca + Palma

© Andrés Maturana© Andrés Maturana© Andrés Maturana© Andrés Maturana+ 25

Frutillar, Chile
  • Architects: Abarca + Palma
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Andrés Maturana
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Arauco, CHC, CUBIERTAS NACIONALES, Sudpanel
  • Design Team:Francisco Abarca, Camilo Palma, Sebastián Ochoa, Nicolás Acosta.
  • Structural Calculation:Sebastián Cárcamo
  • Construction:Miguel Cifuentes, Hernán Echeverría
  • City:Frutillar
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Andrés Maturana
© Andrés Maturana

Text description provided by the architects. A single-family house located in the area of Frutillar, IX Region, in the rural sector of Bahía Domeyko. It is a house designed for an elderly woman, located in front of Lake Llanquihue and next to a storage shed used and built by the first German settlers who lived in the area. These two elements of the context are what define the order and shape of the house.

© Andrés Maturana
© Andrés Maturana
Section A
Section A
© Andrés Maturana
© Andrés Maturana

The layout is based on the need to have the most important enclosures with a frontal view of the lake and the form, in turn, is based on the search for a shape similar to the existing volume fo the shed. Understanding the difference in width between the shed and the new house, the ridge of the shed was taken as a reference in order to generate an asymmetric volume that equates the shed towards the front and takes its own geometry regarding the slope of the roof in the back. The existing shed is made of wood, both in the exterior cladding and the roof, so the house is built with a mono-material zinc cladding, highlighting the simplicity of the shape in relation to the existing shed.

© Andrés Maturana
© Andrés Maturana
Section C
Section C
© Andrés Maturana
© Andrés Maturana

The nave on the interior doesn't lose its continuity of the ceiling due to the strategy of low partitions and the use of glass in order to create a unitary reading. The house is built with wood and SIP panels generating a modular coordination in all its construction elements.

© Andrés Maturana
© Andrés Maturana
Axo
Axo
© Andrés Maturana
© Andrés Maturana

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Pfeiffer House / Abarca + Palma" [Casa Pfeiffer / Abarca + Palma] 17 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935679/pfeiffer-house-abarca-plus-palma> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.