All
Projects
Products
Events
Competitions

Verne Workspace / Verne Arquitectura

Verne Workspace / Verne Arquitectura

© Pablo García Esparza © Pablo García Esparza © Pablo García Esparza © Pablo García Esparza + 20

  • Architects: Verne Arquitectura
  • Area Area of this architecture project Area:  3864 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Pablo García Esparza
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Cortizo, Dynamobel, TopCer, Bordatxuri, For, Fuster, KP, Kapana, Lineal, MADERGIA, Sagaseta, Trimble Navigation, Venclimer
  • Lead Architect: Víctor Larripa
  • Design Team: Víctor Larripa, Javier Martín, Javier Martínez, Daniel Ruiz de Gordejuela, Paula Satrústegui
  • Clients: Privado
  • Engineering: HOBEKI / Agustí-Ozcoidi
  • Collaborators: Ainhoa Arriazu, Alejandro Maortua, Big-D Design
More Specs Less Specs
© Pablo García Esparza
© Pablo García Esparza

Text description provided by the architects. The project consists on the refurbishment an old and industrial building to lodge new workspaces.

© Pablo García Esparza
© Pablo García Esparza

Before the reform, both spaces were totally divided and configurated as traditional offices. However, the aim of the project was exactly the opposite: generate open, diaphanous, luminous and connected workspaces. In such a way, the project wants to recover the original industrial condition of the space which was much more interesting and powerful. The design of the new space responds to this double spatial condition of the place: The access is in the initial space, the lower one. Also, in this space is placed a garage with independent access and stairs that lead to the upper floor, where there are an office and two meeting rooms. The second space, the highest, is the diaphanous workspace. 

© Pablo García Esparza
© Pablo García Esparza
Ground floor plan
Ground floor plan
© Pablo García Esparza
© Pablo García Esparza

It is the greatest area of the project where huge tables coexist with a long bookcase, shelves for materials and prototypes and a small office area. The space is dominated by the presence of the old structure of the building -arches with steel braces- and the helicoidal pipes of the ventilation system and the light bathes it through two big windows.

© Pablo García Esparza
© Pablo García Esparza

Two meeting rooms are suspended between these two areas. The structure that supports them is extremely light: a floor, made of CLT panels, supported by the walls of the local. This releases the lower space from any vertical support element.

© Pablo García Esparza
© Pablo García Esparza

The reform was made in two parts: First, the old partitions were demolished in order to recover and rehabilitate the original space. The façade of the Larrabide Street was replaced, the roof was repared, part of the structure was consolidated, and two Velux windows were opened in the roof of the meeting rooms. Once the space had been emptied, the second phase was carried out: the construction of the new workspace.

© Pablo García Esparza
© Pablo García Esparza
Section 02
Section 02
© Pablo García Esparza
© Pablo García Esparza

The choice of the materials also reflects the double spatial condition of the project. In the initial space, polycarbonate is used for the façade and for the interior partitions, so light passes through them and floods the interior spaces. Other material in this area is the white lacquered metal, light and luminous, used in the access doors (deployé), in the tramex loft, that contains the installations, in the structure of the staircase and on the polycarbonate structure.

© Pablo García Esparza
© Pablo García Esparza

In the shed, there is a change, anticipated by the CLT floor. Here, fir wood is the protagonist. It is used in some walls in shelves and closets. While polycarbonate is used to bring light to the entrance area, wood brings warmth and calm to the workspace.

© Pablo García Esparza
© Pablo García Esparza

The palette created with these materials and the white of the walls and ceilings is completed by the materials used in the floors: on the upper floor there are pieces of 15cmx15cm matte ceramic; and on the ground floor a beautiful terrazzo, with white marble fragments and a grey background, is used. Both, the ceramic and the terrazzo, want to recover the industrial taste.

© Pablo García Esparza
© Pablo García Esparza

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Pamplona, Navarra, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Verne Workspace / Verne Arquitectura" [Espacio de Trabajo Verne / Verne Arquitectura] 18 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935518/verne-workspace-verne-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.