Masquerade Photography Studio / 123 architects

Masquerade Photography Studio / 123 architects

© Weiqi Jin© Weiqi Jin© Weiqi Jin© Weiqi Jin+ 19

  • Architects: 123 architects
  • Area Area of this architecture project Area:  480
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Weiqi Jin
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Daikin, DuPont, Nippon Paint, Toto, Acor, Kvadrat, SRS
  • Lead Architects:Kazushi Miyamoto
  • Design Team:Cao Xiyangzi (project architect), Aisha Wang
  • Contractor:Beijing Zhenbangyuanjing Decoration Engineering Co., Ltd
  • City:Beijing
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Text description provided by the architects. Located in Qikeshu in northeast Beijing, ‘Masquerade’ is located within close proximity to the city’s thriving 798 Art Zone which is home to several movie and photography studios that are housed within old brick factories. The project sees the transformation of an existing two-storey industrial building in the district, into a photography studio. Rather than merely serving as a typical atelier for the client, the upper level has been designed to host a social meeting space for VIPs, expanding the studio’s function and activities.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

SURREALISTIC SPACEThe design maintains the existing characteristics of the factory’s aesthetic while incorporating materials, architectural details and design elements that contrast the original spatial qualities of the building. Collectively, the futuristic aesthetic of the new design, compliments the old industrial atmosphere, rendering a surrealistic atmosphere.

Diagram
Diagram

The overall scheme of the transformation has been envisioned to appear as an art gallery, that while stimulating visitors’ senses, invites them to interact with one another, offering a unique experience that encourages exploration.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

FAÇADEDrawing on the existing structural framework, the remodeled façade incorporates the materiality of brick which speaks to the building’s former life as a factory. The organic surface curves away from the original façade front, forming space for a balcony that extends from the second floor, with its arched elements creating a dialogue with the domed windows. The façade has been finished with silver paint, allowing the characteristics of the brick to be visible. In this way, the polished exterior already creates visual interest at street front, offering individuals visual cues of what they can expect on the interior.

First floor plan
First floor plan
© Weiqi Jin
© Weiqi Jin
Second floor plan
Second floor plan

ENTRANCE LOBBYThe walls of the entrance lobby are vaulted, forming a domed space whose curved framework contrasts the existing industrial ceiling which is exposed above. Their fluted surfaces reference the architectural details of classical columns. A bespoke star-shaped pendant light hangs from the centre of the lobby, anchoring the space. It provides a soft light that gently illuminates the interior, welcoming visitors into its warm, bright interior.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

RECEPTIONThe reception area is a white room that complements the orange entrance lobby. It features a more restrained design composed of right angles and functions as a lounge.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

PHOTO STUDIOThe photo studio is a more conventional design – a white double-height space that visually and spatially connects with the balcony of the workspace on the second floor through arched cut-outs. Curtains are used to divide the room offering functional flexibility that allows it to be used in tandem with the entrance lobby if required.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

DINING. The dining area has been conceived to evoke the feeling of an exhibition space. Lighting and mirrors are housed within classic picture frames. They are arranged along the walls, similar to an art gallery. A makeup room with a shower is located next door featuring classical details.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

2F VIP SPACEThe entire second floor is dedicated to VIPs, with the primary program being that of a circular-shaped lounge. The walls are covered in a luxurious fabric that has been cut into bold graphic shapes. Custom sofas that span the length of the room offer ample amounts of seating, while the eye is drawn upwards to an installation of convex traffic mirrors on the ceiling that form the focal point of the room.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

2F VIP MAKUP ROOMThe second-floor VIP makeup room features lighting that dots the walls, like a constellation of stars. A built-in dressing table displays a scalloped edge that is reminiscent of a cloud formation, with the lighting fixture resembling a floating star, overall expressing an ‘intergalactic minimalism’.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

2F VIP BATHROOMNext to the makeup room is a long, narrow, over-sized bathroom. The color and reflective qualities of silver serve as the inspiration for the room, with an installation of mirror balls above adding another dimension to the space.

© Weiqi Jin
© Weiqi Jin

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Beijing, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Masquerade Photography Studio / 123 architects" 10 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935066/masquerade-photography-studio-123-architects> ISSN 0719-8884
© Weiqi Jin

假面舞会工作室 / 123 建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.