Yongjiang Experimental School / DC Alliance

Yongjiang Experimental School / DC Alliance

inner court. Image © Xing Zhi Ying Xiangstadium. Image © Pan Gaoinner court. Image © Xing Zhi Ying Xiangnorthwest aerial view. Image © Zhi Xia+ 36

Ningbo, China
  • Architects: DC Alliance
  • Area Area of this architecture project Area:  29500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Xing Zhi Ying Xiang, Pan Gao, Zhi Xia
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: XIN ZHONG YUAN, 吉祥, 浙江墙煌, 立邦
  • Design Team:Yi Dong, Pan Gao, Weiwei He, Jia Zhang, Rong Xiao, Jiawei Hou
More SpecsLess Specs
northwest aerial view. Image © Zhi Xia
northwest aerial view. Image © Zhi Xia

Text description provided by the architects. The purpose of school education is not only to teach students the knowledge and solve their confusion but also to stimulate their interest in learning and to make them enjoy it. Based on that thought, architects take "Enjoyment" as the theme and carry out two conditions from the point of architectural view to satisfy enjoyable space: The first is sense of space belonging which is brought by the enclosure of "independent world", the second is the maximum sharing of teaching resources and expansion of campus activity space, that is called maximum publicity. Based on the theme of "Enjoyment", the spatial concept mode of "Enjoyable Courtyard" is proposed.

east aerial view. Image © Zhi Xia
east aerial view. Image © Zhi Xia

The design method of "Courtyard Mode" which reflects designers' thinking in architectural education is adopted in this case. The way of courtyard mode is to arrange the building's functional entities at the boundary of the site to accomplish the maximum public area in this courtyard. In this design of the school, classrooms, administrative offices, etc. are put around the boundary of the site appropriately to form the courtyard inside and large public rooms are arranged in it. Thus the public courtyard is made as a core of school space mode. The "courtyard" formed by this method is not a simple large yard enclosed by volume, but an enjoyable learning courtyard combined by a hybrid school system and several small themed yards. This mode is similar to WeiQi (A kind of Chinese traditional chess) in that it encloses the largest area of public space with the least building functional entities.

inner court. Image © Zhi Xia
inner court. Image © Zhi Xia

Project InnovationThe architectural design way of "Courtyard" has three advantages:
1. This way brings the maximum sharable school space and the highest space utilization.
2. Due to the courtyard mode, the school's city image is complete and unique. A complete display interface is formed to face the city.
3. The courtyard mode forms a strong sense of spatial belonging and security internally and improves spatial experience and perception of users. Because the courtyard mode not only can solve the strict requirements in this case but also has its irreplaceable advantages, architects choose this mode and add the theme element of "Enjoyment" to form the enjoyable learning courtyard in Yongjiang School.

outdoor small theater. Image © Xing Zhi Ying Xiang
outdoor small theater. Image © Xing Zhi Ying Xiang
1F plan
1F plan
inner court. Image © Xing Zhi Ying Xiang
inner court. Image © Xing Zhi Ying Xiang

Design ChallengesEach mode will come with its unavoidable problems and the courtyard mode is not an exception. This design faces three challenges:
The first is a sense of closure. In order to solve this problem, the underlying overhead is used to reduce the building's volume. Then, four corners and four sides of the building are opened to face the city.

view from playground. Image © Xing Zhi Ying Xiang
view from playground. Image © Xing Zhi Ying Xiang
view from playground. Image © Xing Zhi Ying Xiang
view from playground. Image © Xing Zhi Ying Xiang

The second problem is the western sunshine. In the enclosed layout of the courtyard mode, there must be a part of the building in a poor orientation which brings western sunlight problems. Architects use the "Origami" façade as vertical shading and calculate the angle and spacing size of the metal louvers according to the local summer solstice azimuth. Therefore, the vertical shading is arranged reasonably to solve the problem of western sunlight.

inner court. Image © Zhi Xia
inner court. Image © Zhi Xia
detail joints. Image © Pan Gao
detail joints. Image © Pan Gao

Third, there is lacking of a spatial hierarchy. In order to avoid the situation of the courtyard's large scale and hollowness, we eliminate this problem by superimposing the space of "one big courtyard + four small yards" and the common circulation at multiple levels.

inner court. Image © Xing Zhi Ying Xiang
inner court. Image © Xing Zhi Ying Xiang

Green Building MeasuresMaterials for the wall: Ceramsite concrete composite block 200mm, Inorganic lightweight aggregate insulation mortar type C
Stilt floor and overhanging plates: Mineral wool felt plate 35mm
Roof: XPS 100mm B1
Window: Low-E

inner court. Image © Xing Zhi Ying Xiang
inner court. Image © Xing Zhi Ying Xiang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Road Intersection of West Juxing Road and Meizhu Road, Jiangbei District, Ningbo, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Yongjiang Experimental School / DC Alliance" 10 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/935007/yongjiang-experimental-school-in-jiangbei-district-ningbo-dc-alliance> ISSN 0719-8884
inner court. Image © Xing Zhi Ying Xiang

宁波市江北区甬江实验学校 / DC国际

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.