We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

In the Mountains House / Ant Studio

In the Mountains House / Ant Studio

© Jaidev Venkata & Anirudh S© Jaidev Venkata & Anirudh S© Jaidev Venkata & Anirudh S© Jaidev Venkata & Anirudh S+ 33

  • Architect In Charge:Monish Siripurapu
  • Design Team:Monish Siripurapu, Ashok Talwar, P K Sharma
  • Clients:Mr. Mukul Rohatgi
  • Landscape:Ashok Talwar
  • Text:Bineeta Ghoshal
  • Illustrations:Deblina Pandit
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Jaidev Venkata & Anirudh S
© Jaidev Venkata & Anirudh S

Text description provided by the architects. An abode where one can commence each day with a view of the first ray of sunlight hitting the pinnacle of the Himalayas and culminate with a warm tangerine glow basked over: is the charming imagery which forms the crux of the recently completed residence by Ant Studio. With the intent of complementing the rugged beauty of the Himalayas, this residence derives its form from contours & slopes of the surrounding mountains; while seeking to become a part of the terrain. 

© Jaidev Venkata & Anirudh S
© Jaidev Venkata & Anirudh S
Ground floor plan
Ground floor plan
© Jaidev Venkata & Anirudh S
© Jaidev Venkata & Anirudh S
© Jaidev Venkata & Anirudh S
© Jaidev Venkata & Anirudh S

Posing for a spectacular view inculcated with twinkling lit houses at night, the scenery seems to be a heavenly imitation. The brief, thus, stipulated the client’s desire to inhabit a space from which the stated panorama could be visible; from every part of the house. To supplement this, the design team created a scheme revolving around integrating the essence of nature within the frame of the residence. The resulting planning presents courtyards, openings and ramped terraces; strategically placed to allow the confluence of natural vitality and architecture. While imparting a distinct experience on account of its design, each of these courtyards seeks to provide thermal comfort and peeking views of the spectacle. 

© Jaidev Venkata & Anirudh S
© Jaidev Venkata & Anirudh S

An inclined bridge, superseded by an open terrace marks the entry, through a lobby presenting a play of wooden textures. Further, a flight of stairs lead way to a magnanimous living/dining area, which has been laid out at a lower horizontal. Designed to allow inflow of natural light and amplify the innate volume, the living room showcases full-height windows and a partially glazed roof. Dark wooden flooring with nude shades of furniture and light toned blue walls; create a perfect mix of contrast & compliance.

Site plan
Site plan

An accentuating feature that subtly draws a line between the living and dining is a classic fireplace, concocted with luminous golden oak wooden framing and a vertical stone cladding. An intimate bar setup showcases an edgy contrast of wooden textures and shaded stone surfaces. Harmoniously designed with pastel toned furnishing, the dining also encompasses an organic shaped mirror, as a feature piece. The adjoining kitchen provides a zest of color with its amalgamation of red wall tiles and black granite counter tops.

© Jaidev Venkata & Anirudh S
© Jaidev Venkata & Anirudh S

A full height door then leads the way to the private quarters of the hill habitat. Approached by a common space, two bedrooms resonating the mystic jungles and the tranquil oceans appear to the user. The attached bathroom spaces, maintain a touch of affluence through golden detailing, while remaining true to the textures of brick and wood. Accessible from a peeking entrance lobby staircase, the elaborate master bedroom showcases a muted grey backdrop with a combination of white walls and dark wooden flooring. ’In the mountains’, thus in the words of the architect “blurs the lines between the landscape and built” poses to be the ‘habitat nirvana’ that their client wished for.

© Jaidev Venkata & Anirudh S
© Jaidev Venkata & Anirudh S

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "In the Mountains House / Ant Studio" 08 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934998/in-the-mountains-house-ant-studio> ISSN 0719-8884
© Jaidev Venkata & Anirudh S

喜马拉雅山间坡道小屋 / Ant Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.