Mother Pavilion / Studio Morison

Mother Pavilion / Studio Morison

Mother Pavilion / Studio Morison - Exterior PhotographyMother Pavilion / Studio Morison - Exterior PhotographyMother Pavilion / Studio Morison - Exterior PhotographyMother Pavilion / Studio Morison - Interior Photography, Brick, Arch, Arcade, Column, Beam+ 31

  • Concept : Heather and Ivan Morison
  • Commissioners : New Geographies, National Trust
  • Fabrication / Installation : Studio Morison
  • Fabrication & Installation : Studio Morison
  • City : Wicken
  • Country : United Kingdom
More SpecsLess Specs
Mother Pavilion / Studio Morison - Exterior Photography
© Charles Emerson

Text description provided by the architects. MOTHER... is an artwork by artists Heather and Ivan Morison of Studio Morison that engages with the connections between the natural world and our mental health. The work is inspired by writer Richard Mabey’s book ‘Nature Cure’, in which he recovers from severe depression through walking, watching and writing about the Eastern region’s beautiful and unexplored landscapes.

Mother Pavilion / Studio Morison - Exterior Photography
© Charles Emerson

It has been commissioned by Cambridgeshire based Wysing Arts Centre as part of the region-wide arts commissioning programme, New Geographies, which aims to bring contemporary art to unexpected places in the East of England. All locations for artworks were nominated by members of the public – in this case, Wicken Fen suggested for its “sublime peaty landscape”.

Mother Pavilion / Studio Morison - Interior Photography, Arcade, Column, Arch
© Charles Emerson

MOTHER... is a sculptural structure that has been created specifically for this important area of wild fenland.

Mother Pavilion / Studio Morison - Exterior Photography
© Charles Emerson
Elevation, plan, plan section
Mother Pavilion / Studio Morison - Exterior Photography
© Charles Emerson

MOTHER... references local building traditions, materials and architectural vernacular to root the structure in the landscape it is a part of. The form is an interpretation of the remarkable hayricks once found dotting this countryside. The timber used in the framing was felled from the artists' own forest and milled by the artists at their workshops. The walls and roof are made from local straw, the thatching of which has been done in the traditional style by a master thatcher whose first job as an apprentice was to thatch a hayrick on this very site. The work, with its deep entranceways, ceiling oculus, and high double-layered conical ceiling, is an architectural space to enter; re-framing visitors’ experience of the landscape of Wicken Fen, the sky, the light and the materials that surround them.

Mother Pavilion / Studio Morison - Exterior Photography
© Charles Emerson

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Wicken Fen National Nature Reserve, Lode Ln, Wicken, Ely CB7 5XP, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mother Pavilion / Studio Morison" 05 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934962/mother-pavilion-studio-morison> ISSN 0719-8884

© Charles Emerson

‘母亲’展亭,草垛组成的治愈空间 / Studio Morison

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.