All
Projects
Products
Events
Competitions

TJR - Workshop Living Place / MasConceptual

TJR - Workshop Living Place / MasConceptual

© Maia Astrid Croizet © Maia Astrid Croizet © Maia Astrid Croizet © Maia Astrid Croizet + 25

  • Architects: MasConceptual
  • Area Area of this architecture project Area:  2357.0 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Maia Astrid Croizet
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, REHAU, Ariston, Rotoplas, Trimble Navigation, Tromen
© Maia Astrid Croizet
© Maia Astrid Croizet

Text description provided by the architects. We understand architecture as a logical, simple and effective answer to its natural and cultural environment. We seek to bring solutions after a careful study, with a design that adapts to the context, standing the test of time and achieving a lower consumption of resources in its life cycle.

A couple of young local artists with one daughter and another on the way seek to make a house outside the city. Lovers of nature and gastronomy, their project includes a workshop space where they are able to work, teach and have friends and family over.

© Maia Astrid Croizet
© Maia Astrid Croizet

The land is located in a neighborhood of isolated houses characterized by an old grove, just outside the city of Luján. It has a peculiarity: the southeast wall, where the main rains and winds of the area come from, is formed by a “natural plant wall” of great bearing pines called casuarinas.

NATURAL ENVIRONMENT ANSWER
A corrugated sheet metal shell protects the family’s daily life. The shape of the roof’s cover and its free runoff simplifies the response to the environment. Its southeast facade, under the line of casuarinas, seeks to be as waterproof as possible. The northwest facade breaks, generating different patios, in search of light and connection with the land.

© Maia Astrid Croizet
© Maia Astrid Croizet
Plan
Plan
© Maia Astrid Croizet
© Maia Astrid Croizet

The type of surface and the vertical placement of the prepainted metal sheet helps to avoid any accumulation of dirt, unlike other traditional materials. Its color improves aging and it has a lower thermal amplitude than the rest of the colors on the market. The thicker walls in the opposite direction of the slopes have an athermal plaster and remain protected by the roof cover’s overhang.

CULTURAL ENVIRONMENT ANSWER
The simple and traditional construction system mainly allowed greater thermal insulation with the incorporation of coating. We assured a construction of "solid" appearance and touch, respecting the local idiosyncrasy that rejects other methods.

© Maia Astrid Croizet
© Maia Astrid Croizet

The workshop, a place for art production and teaching, is located at the front, next to the garage. Both are attached to the house while respecting its privacy. A lateral external circulation opposite to the private sector works as a “social” access for guests and service, joining the front with the house’s courtyards, gallery and pool.

© Maia Astrid Croizet
© Maia Astrid Croizet

© Maia Astrid Croizet
© Maia Astrid Croizet

The kitchen takes up a central place in the project as in our client's life. The “contemplation patio” illuminates and accompanies the daily use of the public space. A gallery completes the space’s social use and protects the living place at the same time.

For safety, privacy, and maintenance we decided to strategically locate the largest openings only in the public space and in relation to the house’s patios, resolving the private space in a more compact way.

© Maia Astrid Croizet
© Maia Astrid Croizet

In this way we achieve a house of simple execution, low cost, great insulation, a low level of wear and a lower consumption of resources during its useful life.

This is an architecture where each design decision sought to respond to its environment. An architecture that adapts, not that is imposed.

© Maia Astrid Croizet
© Maia Astrid Croizet

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "TJR - Workshop Living Place / MasConceptual" [Vivienda taller TJR / MasConceptual] 07 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934892/tjr-workshop-living-place-masconceptual/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.