We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Manuel Valente House / ateliermob

Manuel Valente House / ateliermob

© Fernando Guerra | FG + SG© Fernando Guerra | FG + SG© Fernando Guerra | FG + SG© Fernando Guerra | FG + SG+ 19

Pampilhosa da Serra, Portugal
  • Project Team:Andreia Salavessa, Paula Miranda, Marta Vieira, Cristina Romão, Mariana Robalo, Diana Amaral, Adriana Gil, Carolina Battle Y Font, Ana Rita Nunes, Raquel Coronel, Rita Rodrigues, Ana Catarino
  • Clients:Manuel Valente
  • Structures:BETAR – Eng.º José Pedro Ferreira Venâncio
  • Electricity:EACE – Eng.º João Caramelo
  • Hydraulic:BETAR – Eng.ª Andreia Cardoso
  • Telecommunications:EACE – Eng.º João Caramelo
  • City:Pampilhosa da Serra
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

Text description provided by the architects. On the 17th June 2017 a major wildfire started at Pedrógão Grande and spread through the forest to Figueiró dos Vinhos, Castanheira de Pêra, Sertã, Penela, Góis and Pampilhosa da Serra affecting around 500 houses (259 of which were primary homes). 64 people died trying to escape the fires.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG
Ground floor plan
Ground floor plan
© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

Following the tragedy, citizens and institutions made donations to help the reconstruction of the houses and lives affected by the fires. Calouste Gulbenkian Foundation, responsible for one of the major funds,  contracted Working with the 99%, Coop to provide technical assistance to the houses' reconstruction process, in which Ateliermob made the projects for 7 houses. 

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

More than just rebuilding the lost houses as they were, our main goal was to improve the living conditions of these communities, with particular attention to the fact that most of the population was elderly.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

Manuel Valente's House
This house was spread through different areas with independent exterior accesses, low living conditions and minimal areas. For this reason, we chose to demolish all the remaining walls and structure, to give room to a totally new house that would accompany the terrain's slope, ensuring conditioned mobility accesses, in response to the growing health difficulties of  Manuel's wife.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

There is a patio with space for an wooden oven outside, with a view over the mountain, from where we can access the water tank and the annex. The first floor ensures all the requirements for conditioned mobility occupants, the lower level has another room and bathroom for Fernando, the couple's son that also lives in the house.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Manuel Valente House / ateliermob" [Casa de Manuel Valente / ateliermob] 25 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934883/manuel-valente-house-ateliermob> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.