Jiao Ling Cabin / ZAOZUO ARCHITECTURE STUDIO

Jiao Ling Cabin / ZAOZUO ARCHITECTURE STUDIO

The progressive transition of facade. Image © Yilong ZhaoConnection and conversation. Image © Yilong ZhaoThe courtyard. Image © Yilong ZhaoThe cabin,discussion on different craft. Image © Yilong Zhao+ 36

  • Area Area of this architecture project Area:  1992
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Yilong Zhao
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Donghong Technology
  • Lead Architect:Yue Shen
  • Design Team:Yue Shen, Wenzhu Dai, Ying Bao, Ren Sheng, Jinjian Lei
  • Engineering:Jiancheng Zhou
  • Landscape:Yue Shen, Wenzhu Dai, Ying Bao
  • Consultant:ZHUOCHUANG RURAL CONSTRUCTION
  • Client:ZHUOCHUANG RURAL CONSTRUCTION
  • City:Meizhou
  • Country:China
More SpecsLess Specs
The progressive transition of facade. Image © Yilong Zhao
The progressive transition of facade. Image © Yilong Zhao

Order
Jiao Ling Cabin is located in the midst of farmlands in the northern Guang Dong province. It is designed to be an open “living room” for villagers, and can be served as an exhibition space.

View from the west field to the building. Image © Yilong Zhao
View from the west field to the building. Image © Yilong Zhao

We experimented a combination of two styles in this project: a common local traditional architecture style– “Wei Long” house, and roof shades built by the locals.

Research on roof shades built by the locals
Research on roof shades built by the locals

Organization
We preserved the ancestral shrine and the pond to the east of the site, which serve as the axis of the project; and demolished other run-down structures.

Connection and conversation. Image © Yilong Zhao
Connection and conversation. Image © Yilong Zhao
Site overlooking. Image © Yilong Zhao
Site overlooking. Image © Yilong Zhao

The new structure is designed with a “C” shape according to the radial axis, where its southwest corner serves as the entry and northwest corner as exit. The transitional area between the old and new becomes a courtyard.

General plan sketch
General plan sketch

Water is an important spiritual element for the locals, so we decided to add a shallow fishpond, and in turn, reproduced the place’s original ambience with thoughtful placemaking – a place of spiritual significance.

The courtyard. Image © Yilong Zhao
The courtyard. Image © Yilong Zhao

The cabin uses traditional rammed earth as its skin, reinforced concrete frame as its bones, and T shaped steel beams to support its wooden roof fafters.

wall details
wall details

Rethink
In addition, we added a couple of interesting features found during our field study – All three roofs have overlapping, slanted roof ridges and soffits. They help to break the monotonous skyline of the village.

Slanted roof ridges, break the monotonous skyline of the village. Image © Yilong Zhao
Slanted roof ridges, break the monotonous skyline of the village. Image © Yilong Zhao
Connection and conversation. Image © Yilong Zhao
Connection and conversation. Image © Yilong Zhao

The other feature is the progressive transition of facade - the exterior of each bay turns slightly from the next, creating a unique rhythm with the slanted roof.

The cabin,discussion on different craft. Image © Yilong Zhao
The cabin,discussion on different craft. Image © Yilong Zhao
The cabin. Image © Yilong Zhao
The cabin. Image © Yilong Zhao

Cabin
Trying to find the origin of, and the appropriate interpretation of the architectural semantics, we experimented with a variety of ways to understand relationships – spirit, roof, enclosure and ground plane; the connection between the fishpond and its surrounding pavement; different slopes of the roof and their opening percentage; the dialogue between wood, bamboo, masonry; and their interpolation.

The corridor and bridge. Image © Yilong Zhao
The corridor and bridge. Image © Yilong Zhao

We put the building together, with the hope that it will eventually be weaved and absorbed into the dynamic fabric of the country side.

Shuttle in the bamboo bridge. Image © Yilong Zhao
Shuttle in the bamboo bridge. Image © Yilong Zhao
Bamboo cage,weaving light and shadow. Image © Yilong Zhao
Bamboo cage,weaving light and shadow. Image © Yilong Zhao

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Jiao Ling Cabin / ZAOZUO ARCHITECTURE STUDIO" 28 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934399/jiao-ling-cabin-zaozuo-architecture-studio> ISSN 0719-8884
The courtyard. Image © Yilong Zhao

蕉岭棚屋 / 造作建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.