All
Projects
Products
Events
Competitions

Sumu Residence / Echo Design + Architecture

Sumu Residence / Echo Design + Architecture

Courtesy of Echo Design + Architecture Courtesy of Echo Design + Architecture Courtesy of Echo Design + Architecture Courtesy of Echo Design + Architecture + 28

  • Lead Architect: Ajay Chopra
  • Designer: Conor Brophy
  • Consultants: Wolski Wood Works (Custom Mill Work) Henrybuilt (Custom Kitchen)
More Specs Less Specs
Courtesy of Echo Design + Architecture
Courtesy of Echo Design + Architecture

Neutral Tones and Warm Woods Create a Retreat from the Clamor of the City Streets. With tinted white walls, natural plank floors, and uncomplicated furnishings we sought to create a retreat from the clamor of New York’s streets. The renovation expanded the resident’s single bedroom apartment that was the rear half of the building’s third floor to now occupy the entire floor. With the challenge of designing a sanctuary within a tourist center of New York, we took inspiration from Scandinavia minimalism and Japanese interconnectedness.

Courtesy of Echo Design + Architecture
Courtesy of Echo Design + Architecture
Floor plan
Floor plan

The Foundation is a Continuity of Materials with an Understated Focal Point to Define Each Room. In addition to maintaining the 12-foot high ceilings and original crown molding, dating back to 1846, we kept the same principles of the former residence by connecting utilitarian and aesthetic elements of the design. This manifested as a centralized ‘cube’ that provides the amenities and storage required by each room adjacent to it. Each of the faces serves one of the three defined spaces; the living and dining area, the bedroom and office, and the kitchen.

Courtesy of Echo Design + Architecture
Courtesy of Echo Design + Architecture

The cube’s simple white panels and recessed pulls are as ubiquitous to each room as the Douglas Fir plank floors to provide a simple continuity that encourages tranquility in the resident’s otherwise enterprising life. To increase quietude, the street-facing living and dining room have a large high pile rug and are lined with curtains to reduce the murmur of the Flatiron District.

With a modest palette of white, tan, and grays we are able to highlight key elements in each room without any over-embellishment. As each space is comprised of a loose collection of furniture, we elected to use warmer oak and walnut furniture to contrast the white washed wood floors and avoid the distraction of an entirely foreign material.

Courtesy of Echo Design + Architecture
Courtesy of Echo Design + Architecture

The Result is a Home Whose Cornerstones are Wellness and Efficiency. Throughout the process, the client expressed the need to be able to wind down after long and demanding days. As the owner of small businesses, the entrepreneur lifestyle requires constant ingenuity that becomes very taxing. The simple interiors and efficiently organized space allow them to avoid unwanted distractions and focus on recovering physical and mentally from a day’s challenges

Courtesy of Echo Design + Architecture
Courtesy of Echo Design + Architecture

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Flatiron District, New York, NY, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sumu Residence / Echo Design + Architecture" 22 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934245/sumu-residence-echo-design-and-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.