We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Gênesis House / Otta Albernaz Arquitetura

Gênesis House / Otta Albernaz Arquitetura

© Ronaldo Rizzutti© Ronaldo Rizzutti© Ronaldo Rizzutti© Jefferson Fabrício+ 27

  • Area Area of this architecture project Area:  270
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Ronaldo Rizzutti, Jefferson Fabrício
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Eternit, Roca, Andorra Madeiras, Breton, Casa e Lazer, Deca, Durafloor, Eduardo Albernaz, Eliane, Filhas do Sol Tapetes, Google, Iwata Esquadrias, Joarez Filho, Light Concept, Moble, Portari, Portobello, Proprietários da construtora, SABBIA, +3
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. This residence represents a new architectural paradigm for the construction company and the neighborhood it is located.

Ground floor plan
Ground floor plan
© Ronaldo Rizzutti
© Ronaldo Rizzutti

Exploring a contemporary rereading of modern designs, the house has apparent concrete on the stair structure and ground floor pillars. Living, TV and fireplace rooms all communicate with the kitchen, spontaneously and barrier-free, which, in turn, houses a supporting countertop and the cooking space. It can also be used for a quick meal, and service, when receiving in the dining room, in constant interaction.

© Ronaldo Rizzutti
© Ronaldo Rizzutti

Complementing the use of large rooms, the gourmet area and the balcony are an extension of the social area, with the continuity of the main and supporting countertops. This incorporation of diverse environments into an unique, fully integrated, highly functional and welcoming living space invites entry, reception and interaction between the inhabitants and their visitors.

© Ronaldo Rizzutti
© Ronaldo Rizzutti

Due to the restrictions on land use, such as the delimitation of space by the obligatory minimum setbacks, on the sides and at the back, floor-to-ceiling glass frames were used on virtually the entire perimeter of the floor. When fully opened, they hide in the walls, fully integrating the entire environment and bringing fluidity, which ensures adequate insolation and constant cross ventilation, characteristic of the project. They also promote a sense of spaciousness and total occupation of the land, where the boundaries of the residence are that of the plot. There is no distinction between interior and exterior: the glass walls make the limits disappear, unnoticed, allowing full visual communication and abundant natural lighting. When needed, the use of curtains ensures residents’ privacy.

One of the residence’s implantation characteristic is also due to the existence of a green and accessible corridor for pedestrian crossing, on the right side of the lot. Despite the impossibility of direct opening the house to that space, which allowed, therefore, greater privacy, the existence of this “emptiness” provided a better exploration of this facade, in continuity with the front one.

Brise soleil has a contemporary use and is a trademark of the architecture, as well as ensuring more adequate protection against intense insolation. With its many independent openings, it modifies the house continuously, which breathes and renews itself along with its residents, as it’s used, opened and closed randomly.

© Ronaldo Rizzutti
© Ronaldo Rizzutti
3d
3d
© Jefferson Fabrício
© Jefferson Fabrício

As all the rooms dialogue with each other, materials that communicate harmoniously and bring comfort and warmth to the residents were used: concrete, predominant on the ground floor; wood and its textures, in the entrance, brises, stairs and flooring of the intimate space; and the wide use of glass, which delimits and, simultaneously, provides visual permeability.

© Ronaldo Rizzutti
© Ronaldo Rizzutti

In the intimate area, located on the upper floor, the master suite shower room reinforces the refinement of finishes and elegance required in the project. A reversible suite can also be transformed into an intimate TV room or office. Two other suites (rooms with private closet and bathroom) complete the program.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Gênesis House / Otta Albernaz Arquitetura" [Casa Gênesis / Otta Albernaz Arquitetura] 28 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/934130/genesis-house-otta-albernaz-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.