We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House Over a Courtyard / Ayllón Paradela Deandrés Arquitectos

House Over a Courtyard / Ayllón Paradela Deandrés Arquitectos

© Miguel Fernández-Galiano© Miguel Fernández-Galiano© Miguel Fernández-Galiano© Miguel Fernández-Galiano+ 26

  • Area Area of this architecture project Area:  249
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Miguel Fernández-Galiano
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Cemex, Placo, Grupo Diaz Redondo, Saint Gobain Isover
  • Lead Architect: Javier Alejo Hernández Ayllón, Veronica Paradela Pernas, Javier De Andrés De Vicente
More SpecsLess Specs
© Miguel Fernández-Galiano
© Miguel Fernández-Galiano

Text description provided by the architects. Nowadays, life demands a kind of architecture that is primarily flexible, over one that is strictly functional. Household mutations is what defines the contemporary home, understood as a combination of indeterminate, ever-changing rituals. Every person’s home is the stage on which life unfolds, from the ordinary to the extraordinary; a haven, but also a space for leisure, and―why not―even a workplace.

© Miguel Fernández-Galiano
© Miguel Fernández-Galiano

Floating Building was designed as a container of multiple overlapping scenarios, where server elements are reduced in order to maximize the freedom and flexibility of  served spaces―household scenarios―. Adaptability is at the centre of everything. In essence, the purpose of this building was to maximise the opportunities to accommodate multiple and different uses, so that its tenants live as they choose and not as the house imposes.

© Miguel Fernández-Galiano
© Miguel Fernández-Galiano
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Miguel Fernández-Galiano
© Miguel Fernández-Galiano

The building is buried in the ground just as it raises above it, so the whole ground floor becomes a multi-purpose, open-plan space: the courtyard, understood as the central area of the building. Underneath the concrete slab, an intermediate open-covered area shelters the access to the inside: the threshold. The upper floors accommodate the bedrooms and a large living area, while the basement houses a multifunctional work space which gives out to an english courtyard. This way, we managed a 250 m2 of interior spaces and 250 m2 of associated exterior spaces on a plot of land of under 230 m2.

© Miguel Fernández-Galiano
© Miguel Fernández-Galiano
Section
Section
© Miguel Fernández-Galiano
© Miguel Fernández-Galiano

To blend in with the surroundings, traditional materials were used in the building but with a contemporary mindset. The project advocated for a rational construction where the elements constituting the spatiality of the building were displayed clearly and honestly. Thus, the red-bricked perimeter wall on which the house rests is what defines the ground floor. 

© Miguel Fernández-Galiano
© Miguel Fernández-Galiano
3d
3d
© Miguel Fernández-Galiano
© Miguel Fernández-Galiano

Over time, it will also support the growth of grapevines, ivies and jasmines which will bring changing colours and scents throughout the year. On the upper levels, brick was used as a structural material in the partition walls, while on the fronts, lack of its structural sense, it is understood as a layered façade that fits the building’s larch wood sliding windows. From an energy standpoint, passive strategies such as thermal insulation, thermal inertia, smart orientation, solar protection and cross-ventilation of the interiors managed to minimise energy needs where possible. Likewise, active strategies based on the use of aerothermal energy and a floor heating/refreshing system allowed us to reduce energy consumption.

© Miguel Fernández-Galiano
© Miguel Fernández-Galiano
Constructive Section
Constructive Section
© Miguel Fernández-Galiano
© Miguel Fernández-Galiano

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hortaleza, Madrid, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "House Over a Courtyard / Ayllón Paradela Deandrés Arquitectos" [Casa sobre un patio / Ayllón Paradela Deandrés Arquitectos] 25 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933942/house-over-a-courtyard-ayllon-paradela-deandres-arquitectos> ISSN 0719-8884
© Miguel Fernández-Galiano

漂浮在庭院之上的家,探讨住宅灵活性 / Ayllón Paradela Deandrés Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.