We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Magallanes Park / Vázquez Consuegra

Magallanes Park / Vázquez Consuegra

© Fernando Alda© Fernando Alda© Fernando Alda© Fernando Alda+ 15

Sevilla, Spain
  • Architects: Vázquez Consuegra
  • Area Area of this architecture project Area:  420
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, GMetal, Adobe, Ancoma, Grupo Quijada
  • Lead Architect: Guillermo Vázquez Consuegra
  • Design Team:Eduardo Melero, Paolo Bugatti, Alberto Brunello, Christophe Beraldin
  • Technical Architect:Marcos Vázquez Consuegra,Ignacio González
  • Clients:Puerto Triana S.A.U. (Fundación Caixa D’Estalvis i Pensions de Barcelona “La Caixa”)
  • MEP:Ingenieros JG
  • Structural Engineering:Edartec Consultores
  • Landscape:Arquitectura Agronomía
  • City:Sevilla
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Text description provided by the architects. The land of the intervention is located on the right bank of the Guadalquivir River, bounded by the Navigation Pavilion and the Chapina Bridge on its north and south sides and west by the new route of the Path of the Discoveries. The edge of the river will delimit the perimeter to the east of the new gardens. These lands, with an area of approximately 40,000 m², formed the sector called Puerta Triana, South access to the grounds of the Universal Exhibition of Seville in 1992. It was a heterogeneous conglomerate of diverse episodes that poorly coexisted in an impassable and inhospitable enclosure, abandoned to their fate after the end of the Universal Exposition. The proposal aims to generate a landscaped public space of quality from the pre-existence of the place: the horizontal esplanade, used today as a large surface car park and the sloping terrain towards the river dotted by the presence of some groups of trees, in an advanced state of degradation and abandonment.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Plan
Plan
© Fernando Alda
© Fernando Alda

In the general intervention strategy, the idea of demolishing all those pre-existing elements without constructive or architectural value will prevail in order to give preference to the presence of vegetation. Reduce construction in favour of green. The proposal generates a new soil for this dispersed grove from the construction of green ellipses (plant set) that group the trees in forests. Among them, by negative, an isotropic network of routes is established, adapted to the existing topography.

© Fernando Alda
© Fernando Alda
Site plan and proposal
Site plan and proposal
© Fernando Alda
© Fernando Alda

 A walk, following the river bank, runs the plot lengthwise, facilitating access to the new Rowing Sports Center and allowing the connection between the Paseo de la O in Triana and the gardens that are located upstream, beyond the Pavilion of the Navigation. Drainage is a key issue in our project. The drainage network is established based on the perimeters of the ellipses, designed as rainwater surface channelling edges (all the pavement of the gardens is porous concrete), built through ditches that house a system of double drainage cells to enhance the infiltration of water into the subsoil. A sprinkler network will allow the introduction of new trees and creepers of woodlots.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The action is complemented by the construction of the new Municipal Rowing Center, now next to the Navigation Pavilion, in order to free the riverbank from construction and with the location of a large umbrella that will house different uses, a new and suggestive meeting and stay space. Conceived as a large metal pergola, galvanized and completely screwed, it is covered by a continuous climber plant. This element of three hundred meters in length and fifteen meters in width (the City Council reduced five meters from the initial project) builds a convenient barrier between the road of the Path of the Discoveries and the new gardens. A project in which criteria of rationality and profitability prevail as well as economy of gestures, well away from excesses and superfluous episodes.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

 An adequate choice of materials, both for the construction and for the limited existing furniture, will guarantee at the same time the tight budget of the intervention as well as the low maintenance costs. A project that tries to offer a great variety of diverse and intertwined spaces: sunny and shady, meeting and relationship spaces but also spaces for stillness and tranquillity. Dynamic transit spaces and relaxed areas of stay. Spaces for everyone.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sevilla, Provincia de Sevilla, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Magallanes Park / Vázquez Consuegra" [Parque Magallanes / Vázquez Consuegra] 29 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933927/magallanes-park-vazquez-consuegra> ISSN 0719-8884
© Fernando Alda

西班牙麦哲伦公园,可持续的蜿蜒交互路径 / Vázquez Consuegra

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.