We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Rusty House / Stolon Studio Ltd.

Rusty House / Stolon Studio Ltd.

© Paul Murphy© Paul Murphy© Paul Murphy© Paul Murphy+ 29

  • Architects: Stolon Studio Ltd
  • Area Area of this architecture project Area:  200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Paul Murphy
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Ibstock
  • Lead Architect: Robert Barker
  • Design Team:Jessica Barker, Benjamin Holberg, Nik Maksimenko and Andrew Riddell
  • City:London
More SpecsLess Specs
© Paul Murphy
© Paul Murphy

Text description provided by the architects. Nicknamed the Rusty House by neighbours, this cinematic two-storey house radically transforms a neglected street corner in Brockley.  The corten clad volume rests above a reconstructed garden wall to clearly mark the entrance to one of Brockley’s forgotten mews’. The house replaces what was once a jumbled collection of garages and out buildings. 

© Paul Murphy
© Paul Murphy

The scheme creates a playful and sculptural interpretation of the mews / stabling typology, combined with a form of open plan/living connected to external courtyard.

© Paul Murphy
© Paul Murphy
Floor plans
Floor plans
© Paul Murphy
© Paul Murphy

Behind the tree-lined streets of four storey Victorian houses runs a parallel unmade road made up of garages and workshops.  Over the years, the local authority together with the Brockley Society, have rebuffed many attempts to develop these structures into residential dwellings.  Yet they have occasionally given ground where the design is considered to be exceptional.

North and west elevations
North and west elevations

The corner plot, owned by a local couple, formed the gateway to one of the linear Mews’ typical of this part of Brockley.  It has elevations to the unmade mews, the main road and private gardens.  It was clear from the onset that any design for a house here needed to be special.  Having seen the project Forest Mews in neighbouring Forest Hill (a collection of sensitively and beautifully designed homes by Robert and Jessica Barker), the clients approached Robert, whilst he was a director at Baca Architects, to design them a new home for their growing family. His new practice, Stolon Studio, was then commissioned to complete the design and take the project through to completion.

© Paul Murphy
© Paul Murphy
© Paul Murphy
© Paul Murphy

The site falls within the Brockley Conservation Area and correspondingly the planners at Lewisham proactively and sensitively assessed the design, requesting that it was examined at Design Review Panel.

© Paul Murphy
© Paul Murphy

Robert Barker and his team designed a courtyard house which marks the corner and entrance into the mews, creating a strong connection between the primary road and the mews.  It’s also sensitive to its neighbours - minimising over-shadowing to adjacent gardens, and preserving the volume occupied for the adjacent mature tree.  Internally, the principle rooms are arranged around the courtyard, with double-height open-plan living room, family kitchen and dining area.  The ground floor also accommodates a study, utility room and external store.  Oak stairs rise up to the first floor, where there are four bedrooms, family bathroom and en-suite, nestled in under the geometric roof.

© Paul Murphy
© Paul Murphy

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Rusty House / Stolon Studio Ltd." 16 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933815/kaolin-court-house-stolon-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.