All
Projects
Products
Events
Competitions

COTOOP Studio / TOOP architectuur

COTOOP Studio / TOOP architectuur

© Tim Van De Velde © Tim Van De Velde © Tim Van De Velde © Tim Van De Velde + 34

Heuvelland, Belgium
  • Architects: TOOP architectuur
  • Area Area of this architecture project Area:  36
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Tim Van De Velde
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Aliplast, Alucobond
© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

Text description provided by the architects. In need of more office space on 2 different locations for our architecture studio, we tried to give an answer to important matters today: Can we really create flexible office spaces? How should something like an office act in its surrounding? How do we as architects expose ourselves to future clients? Can we create interesting movable offices that give different answers to different places within 1 concept? 

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

The starting point of the concept for our 2 offices is a low-budget shipping container. These movable structures can easily be placed everywhere. They have a strong formal identity by the recognizable dimensions.  They are flexible as they exist in varied sizes which could give answer to different sites.  But the containers are also easy to transform. Openings can be made at different places without breaking the strength of the frame.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde
Floor plan
Floor plan
© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

The architectural offices are part of a diptych giving different answers to a specific site. Part one of our diptych is designed for the characteristics of a typical row house plot in the city center.  Part two has a very different surrounding as it is part of a rural plot of the hilly countryside. 

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

The intention on both places is very different. Part one is placed at the end of a city garden. Reflecting and thus enlarging the garden through a huge sliding window. The visitor of the shop laying at the street side of the plot gets triggered by the glass façade behind the trees in the garden. In darker periods of the year the office becomes part of the interior of the shop by becoming visible at the back of the garden.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

Part 2 has the intention to disappear in the landscape by its reflective materials used for the outer skin. On this beautiful plot, we tried to create an office which is as invisible as possible and always lets the landscape speak at its maximum.  By cladding the exterior skin with mirroring aluminum panels the landscape is reflected from every angle and the office takes over the color of the environment.  Precisely chosen openings for the interior connection towards the landscape. One is oriented towards a nearby laying hill. The other is framing a small forest at the end of the plot.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

For the interior design of the 2 architectural offices we wanted to give TOOP architectuur a strong visual identity that works for a city environment as well as for a rural area. Therefore we chose to clad everything in one warm material that is timeless. We chose to use the typical red plywood which is mostly used as a construction material and not often as a visual element. By using such a low budget yet very beautiful material we show visitors the possibility of doing interesting things with low budget materials. The dimensions of the plywood panels are also used as a module. They form the base for the width of the desks, the bookshelves, etc.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

They are placed with negative joints so that the untreated steel ribbons can be placed in between and forming the vertical elements of the bookshelves without having to screw anything.  This makes it possible to easily deconstruct the bookshelves and reuse the materials. Both parts of the diptych are what we call architectural labs. They form the intellectual hearts of our office where visitors and our team can work together, get inspired by materials, the surrounding, each other. The concept of the labs can easily be seen on more places. One could imagine another lab giving a different answer to another site but forming a part of a triptych. Or even more becoming a polyptych.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Westouter, 8954 Heuvelland, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "COTOOP Studio / TOOP architectuur" 12 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933611/cotoop-studio-toop-architectuur/> ISSN 0719-8884
© Tim Van De Velde

COTOOP 比利时工作室 / TOOP architectuur

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.