All
Projects
Products
Events
Competitions

Ebb (and Flow) Installation / i/thee

Ebb (and Flow) Installation / i/thee

© Zeno Legner Courtesy of i/thee © Zeno Legner © Zeno Legner + 20

Morongo Valley, United States
  • Architects: i/thee
  • Area Area of this architecture project Area: 600.0 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Zeno Legner
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Behr, Grip-rite, Norbord, Zinsser
  • Design Team: Neal Lucas Hitch, Martin Hitch, Kristina Fisher
  • Build Team: Ann-pavinee Langenskioeld, Varinda Suphantharida, Tinn Kiewkarnkha, Natchaluck Radomsittipat, Noémie Despland-Lichtert, Brendan Sullivan Shea
  • Clients: Built for Fieldworks: a festival by Space Saloon Design Laboratory 

More Specs Less Specs
© Zeno Legner
© Zeno Legner

Text description provided by the architects. On the one hand, ebb (and flow) refers to a formal literalism; the structure literally flows around the desert. However, ebb (and flow) also refers to a mindset: the conscious movement and engagement with the world around us. In this sense, the project aims to break down existing barriers between our existing and constructed realities: architecture, nature, and art. Plants are an extension of the ground; architecture is an extension of people; everything is an extension of nature.

© Zeno Legner
© Zeno Legner
Plan
Plan
Courtesy of i/thee
Courtesy of i/thee

The project started with the surveying, sketching, and immediate analysis of data in real-time into a site-specific form. Team members measured, and recorded various site conditions and then sketched curves and swirls around them. These shapes were then hand-drawn and cut by our team in full scale on location. Next, each of the curved platforms was separated by hundreds of wooden pegs placed at syncopated intervals. 

© Zeno Legner
© Zeno Legner

The installation was built for Space Saloon Design Laboratory’s annual art and architecture festival in Southern California; this iteration of which was meant as an experimental exploration into the production, recording, and utilization of data. On theme, the project began with an in-depth archeological, and phenomenal documentation of the site. Everything from individual plant and rock placement to site-specific moods and vibes where analyzed. The team then responded to these recordings by drawing squiggles and lines in the sand that correlated to our findings. These drawings were then used as the framework that would become the finished form.

This way, during construction, no official drawings or 3d models were looked at, and nothing was prefabricated. Instead, all plywood pieces were hand-drawn and cut on-site by our team. In this sense, the form of the structure was not export of the sketches and models, but rather became a sketch itself—the final form taking on an expressive shape, as if it was drawn on the ground by a giant person doodling in the sand. 

© Zeno Legner
© Zeno Legner
Construction detail
Construction detail
Courtesy of i/thee
Courtesy of i/thee

The result is a nebulous mirage on the landscape. As visitors move around and about the structure, they are met with a psychedelic vision—the randomized nature of the pegs simultaneously hiding and revealing the landscape behind them—as if the world itself was twinkling in and out of existence.

Courtesy of i/thee
Courtesy of i/thee

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Morongo Valley, CA 92256, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ebb (and Flow) Installation / i/thee" 07 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933378/ebb-and-flow-installation-i-thee/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.