All
Projects
Products
Events
Competitions

Urban House Installation / MYCC

Urban House Installation / MYCC

© Rubén P. Bescós © Rubén P. Bescós © Rubén P. Bescós © Rubén P. Bescós + 25

  • Architects: MYCC
  • Area Area of this architecture project Area:  194.0 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Rubén P. Bescós
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Garnica Plywood, Grupo Sider Panel, Trimble Navigation
© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

Text description provided by the architects. The project’s aim is to host an artist linked to the Conde Duque and provide a workplace as much as a temporary home. It’s final location is a bright corner of only 18sqm, on theater's lobby at first floor. In this hall’s enclave there are two windows overlooking the Liria Palace and Madrid skyline, a valuable asset to be incorporated into the project.

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós
Section 02
Section 02
© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

But before being moved to this final spot, the piece had to be built in the centre of the main courtyard so that the general public could visit it during the Madrid Design Festival.

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

The proposal consists in a minimum timber house where one can sleep, eat, work or relax. A small cell introduced into a bigger and lighter house acting as intermediate space between the first and the outside. A space full of light and nature where the ground can be hard, sloped or even unstable, where you can climb, change height, wander and even take ownership of a corner.

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós
Ground floor plan
Ground floor plan
© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

The house inside another house allows, by combining two very different materials such us polycarbonate and timber, to recreate two almost opposite environments. One is the shelter, opaque, warm, and isolated. The second, luminous, bright and transparent is where vegetation finds its place and voids are openned to enjoy the view of the sunset in the city. The tree, main character of this space, highlights the importance and beauty of the nature in combination with the architecture. This, together with the possibility of changing spaces, having crossed views and manipulate the space through elements that pop up, multiplies the house's possibilities and the feeling of being in a bigger place.

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

It is a sequence and superposition of spaces with their own material qualities, versatile enough to accommodate a multitude of creative activities where the user decides, the architecture does not impose.

© Rubén P. Bescós
© Rubén P. Bescós

The volume’s silhouette is not casual. It deliberately recalls the house that a child would draw to evoke the home and gives the user the felling of “being at home” for a few days despite being placed in the lobby of a theater. Furthermore, this simple and iconic shape bring us to childhood. The idea of the dollhouse introduces a playful aspect that invites to have fun, to climb and reach the net and to discover yourself in the tree house.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Conde Duque Cultural Center, Calle del Conde Duque, 11, 28015 Madrid, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Urban House Installation / MYCC" [Instalación casa urbana / MYCC] 07 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933183/urban-house-installation-mycc/> ISSN 0719-8884
© Rubén P. Bescós

马德里艺术家城市住宅装置 / MYCC

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.