Saint-Denis Apartment / JCPCDR Architecture

Saint-Denis Apartment / JCPCDR Architecture

© David Foessel© David Foessel© David Foessel© David Foessel+ 30

  • Area Area of this architecture project Area:  75
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  David Foessel
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Catellani & Smith, Flos, Décoplus parquets, Flos, Rhinoceros, Villeroy et boch
More SpecsLess Specs
© David Foessel
© David Foessel

Text description provided by the architects. Located in one of the most desirable and picturesque districts of Paris, this cosy, one bedroom 75m2 flat embodied most of the challenges commonly encountered in parisian elder buildings. Although daylight pours from windows on both ends, the apartment’s core seemed to stretch along a dark and rather narrow corridor. The new owner’s desire to make it a two-bedrooms was the perfect opportunity to give it a full fresh and comfortable refurbishment.

© David Foessel
© David Foessel

The floor plan was revised to add second bedroom and walk-in closet, with maximum efficiency. Most of the required circulation areas were grouped in the centre of the apartment, making the most of living spaces around windows on both sides. To define the spaces we decided to play with the heights of the floor to create a dining room space, a lounge space and a kitchen space defined by a particular design of the central platform.

© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel

The main design focus was brought on light, and its circulation through a contemporary and sharp geometric pattern. Though partitions were added to create an extra room, openings were carefully chosen to ensure that daylight would reach every corner of the flat.

© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel
© David Foessel

Decoration and architecture are inseparable in this project, where every piece of furniture was custom designed in every detail, as a jewel to complement the space. 

© David Foessel
© David Foessel

White was of course the most luminous choice as a background colour, and the sharp lines of the design are enhanced by a fair wooden texture. Sparkles of patinated gold brass, and a touch of deep blue were chosen to add a luxurious feel to this warm and homely atmosphere.

© David Foessel
© David Foessel

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Paris, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Saint-Denis Apartment / JCPCDR Architecture" 08 Feb 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/933132/saint-denis-apartment-jprcr-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.