All
Projects
Products
Events
Competitions

Teach for Bangladesh Office Building / Studio Dhaka

Teach for Bangladesh Office Building / Studio Dhaka

© Asif Salman © Asif Salman © Asif Salman © Asif Salman + 34

Dhaka, Bangladesh
  • Architects: Studio Dhaka
  • Area Area of this architecture project Area:  1008.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Asif Salman, Maruf Raihan
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Adobe Systems, Jaman Steel, Nasir Glass Industry, Scan Cement, Stone Bricks
  • Lead Architects: Muhammad Moniruzzaman
  • Design Team: Muhammad Moniruzzaman, S M Mushfeq-us-Saleheen Chowdhury, Shaikh Raihan Ashraf, Md. Abid Ali, Md. Saiful Islam, Md. Dulal Hossain
  • Client: Teach for Bangladesh
  • Engineering: ESSDEE Infrastructure Limited
  • Structural & Mep Consultant: MAK Consultants
  • Principal Structural Engineer: Mynul Hossain
More Specs Less Specs
© Asif Salman
© Asif Salman

Text description provided by the architects. The project is located at the densest commercial area of Dhaka city, and the function and nature of business of TFB is quite in contrast with the site surrounding. It stands out from the surrounding corporate shiny high-rise buildings in its very humble and down-to-earth structure. As it goes, the edifice and the character of its spaces stand out in the utilization and interplay of natural resources like trees, plants, waterbody, the sun, wind, rain and shadows.

© Asif Salman
© Asif Salman
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Asif Salman
© Asif Salman

The architectural volume goes green rather than being a glass and concrete corporate building. This way environment- friendly local gas burnt bricks, corrugated CI & plastic sheets, custom-made mild steel frames for all the openings and cement finish floors take over expensive materials to adorn the structure with environment-friendly materials. To make a very minimum circulation, which is a semi-open space bound by only one-sided wall shared with the pods, the circulation configuration has been designed straight across the site and located in the middle just between the series of pods. It also plays a role to make the structure economic, which was the foremost goal to be hit.

© Asif Salman
© Asif Salman
Sections
Sections
© Asif Salman
© Asif Salman

Each of the pocket of open space between two consecutive pods has also been utilized as a common large function to be used during the leisure by a large number of users like food court, discussion area, play arena or exercise zone and even an amphitheater, which can be covered by tensile structure during the adverse weather for accommodating hundreds of trainees to attend a workshop or lecture session. The linear sky can be framed through the straight circulation spine over which polycarbonate sheet has been used as translucent canopy to let in daylight and make the spaces brighter. The trusses to hold the roofing system have been designed with customized MS rods such that it makes the structure light-weight.

© Asif Salman
© Asif Salman

Through the straight but eventful journey, one will find secured spaces like workstations, meeting rooms, training areas in various pods, which have been arranged in between the natural setting of a huge mango tree, wide grass covers, a few figs and neem trees and also some man-made landscape like an amphitheater and a lily pond. Above all, the building spaces are arranged as if the spaces are ‘weaving the nature’.

© Asif Salman
© Asif Salman

Initially, the existing trees on site appeared as an obstacle to design, but we overcame the challenge by using them as design elements. Finally, the trees have been preserved and seating arrangements designed under the tree canopies as a backdrop of natural setting in sharp contrast to the concrete jungle in the site surrounding. An amphitheater, designed to host a gathering of around 100 people, is the most striking feature in the compound. A demanded large lecture gallery has also been incorporated into the design so that the outdoor space, shaded with trees, is often bustling with lively activities like discussions or gossips during the leisure, and even lectures or informal meetings, creating an exciting atmosphere.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Gulshan-Tejgaon Link Road, Dhaka, Bangladesh

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Teach for Bangladesh Office Building / Studio Dhaka" 31 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932809/teach-for-bangladesh-office-building-studio-dhaka/> ISSN 0719-8884
© Asif Salman

孟加拉教育总部,市中心的‘桃源’ / Studio Dhaka

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.