All
Projects
Products
Events
Competitions

AICL Mumbai Workplace Interiors / SAV Architecture + Design

AICL Mumbai Workplace Interiors / SAV Architecture + Design

© Suleiman Merchant © Suleiman Merchant © Suleiman Merchant © Suleiman Merchant + 29

Mumbai, India
  • Area Area of this architecture project Area: 6000.0 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Suleiman Merchant
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Argos Lighting, Daikan, Formica, Neocrete
  • Architect In Charge: SAV Architecture + Design
  • Clients: AICL Communications
  • Civil Contractor: V Interior Solutions
  • Furniture And Fitout Contractor: SAV Architecture + Design
  • Design Team: Amita Kulkarni, Aravinth Kumar, Divyansh Srivastava, Mannat Bains, Vikrant Tike
More Specs Less Specs
© Suleiman Merchant
© Suleiman Merchant

Text description provided by the architects. SAV Architecture Design, a London, Mumbai, and Goa-based interior and architectural design studio has shaped the new Mumbai based workplace interiors for AICL communications, a branding consultancy that confluences strategy content, design, and delivery. The initial brief and ideas for the new AICL workplace design were discussed collaboratively with the clients, with a lot of emphasis on understanding the future of working environments, especially in the creative industry. Since creative methods have a lot of ‘fuzzy thinking’ we conceptualized this thought process into a mix of ‘fuzzy spaces’ for the new AICL workplace. By using the office’s large open plan style layout, we create a series of overlapping programs alternating between living, work and landscape spaces.

© Suleiman Merchant
© Suleiman Merchant
Sections
Sections
© Suleiman Merchant
© Suleiman Merchant

Fuzzy Space 1 / The Cafe Living Library: The central heart of the fuzzy spaces is the large double-height library, the living lounge and the stepped amphitheater spaces which all overlap spatially as well as programmatically during large events and talks that the agency holds both for in house learning as well as an open exchange platform to bring varied external inputs. Fuzzy Space 2 / The Walk in the Park: The other key concept was creating ‘walk in the park’, in which we used the meter and half wide perimeter passageway, into more than just a green corridor.

© Suleiman Merchant
© Suleiman Merchant

We made it into became a ‘green place’; like a park, with outdoor tables , benches and sit-outs as well plants , where one could meet, interact, eat, sit or just take a break from the grinding day. Fuzzy Space 3 / The Work Zone: The main open plan double height workspace consists of large long modular desks, allows unto 70 staff members to work, collaborate, and meet. The colored doors with their bold signage with a hovering Superman milled pattern on the flush wall cabinets creates a vibrant and distinct graphical identity to an open and minimal workspace zone. Fuzzy Space / The Pods Zone: All the private conference spaces and cabins are located on one side of the office that would allow more quiet zones for video conferencing, client presentations and director meet-ups.

© Suleiman Merchant
© Suleiman Merchant

Both the conference rooms are housed with sleek black framed glass partitions allowing for visual connection, with the large conference room able to physically open out with its sliding folding doors during large events to be a part of the living/ amphitheater space. The director rooms are seen more as private pods within this space, with a focus on calm and plush interiors giving a sense of a serene working oasis. Overall the entire space is made in an open plan and modular way to ensure flexibility of changing desks or adding further seating if AICL grows further. There is an equal emphasis in the overlapping of different programs over all the spaces including the outside ones so that events, meetings, working and fun things can be interspersed making the entire working environment as much ‘Fuzzy’ as it can be.

© Suleiman Merchant
© Suleiman Merchant

© Suleiman Merchant
© Suleiman Merchant

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Second Floor, Deluxe House, B-50, Veera Desai Road, Off, Andheri Link Rd, Veera Desai Industrial Estate, Andheri West, Mumbai, Maharashtra 400053, India

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "AICL Mumbai Workplace Interiors / SAV Architecture + Design" 22 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932340/aicl-mumbai-workplace-interiors-sav-architecture-plus-design/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.