El Chiringuito Beach Bar & Restaurant / Anarchitect

El Chiringuito Beach Bar & Restaurant / Anarchitect

© Ieva Saudargaite © Ieva Saudargaite © Ieva Saudargaite © Ieva Saudargaite + 15

  • Architects: Anarchitect
  • Area Area of this architecture project Area:  5000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Ieva Saudargaite
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Delta Light, ANARCHITECT, Trimble
  • Lead Architect: Jonathan Ashmore
  • Award: Winner of the Middle East Outdoor Design of the Year, CID Awards 2017
More Specs Less Specs
© Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite

Text description provided by the architects. Tipping the Eastern crescent of Palm Dubai, the sister project of Ibiza’s beloved Restaurant & Beach Club; El Chiringuito, marked a new venture into the UAE’s dynamic hospitality scene. With the new restaurant housed within an open-beach house structure served by a dedicated kitchen building and set in a matured landscape with a terracing lounge garden, pool deck and private beach, the architects have truly captured the Balearic relaxed atmosphere, synonymous with the original Es Cavallet Ibizan restaurant & beach club.

© Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite

Designed by award winning design practice ANARCHITECT, El Chiringuito was conceived following a rare opportunity to acquire a strategically central location on The Palm that is accessible by both boat and road with a private beach and open sea, yet remains perfectly removed from the bustle of the mainland Dubai metropolis. The Dubai project has been awarded the Best Outdoor Design project of the Year at the Middle East CID Awards 2017.

© Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite

The challenge for ANARCHITECT was to creatively divide the existing landscape and spaces of the property to accommodate new programs adding the new central restaurant structure, kitchen building alongside the new upper entrance garden and connection to the lower pool deck and beach front area.

© Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite

The architects carefully considered the heights and openness of the new restaurant structure so that they could create strategic sight lines to enhance the overall experience for the Restaurant & Beach Club guests. From the main entrance, one can see through the restaurant to the DJ and the beach beyond, whilst the DJcan see all restaurant guests, the upper garden and through to the Head Chef.

© Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite

This was a very important design challenge to overcome in order to create a heightened social experience for the guests and staff; both as a restaurant space during the day and the beach club venue at night on the weekends. The selection of materials was important given the marine environment and exposure of the location on The Palm. The outdoor deck and the elevated restaurant areas are matte-sealed solid teak wood and the fluid concrete works were finished in a soft textured-render.

© Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite

The main restaurant beach house structure was constructed from a GI steel sub-frame structure with a treated timber cladding and applied aged paint finish. The main pitched-roof is weather tight and finished with a synthetic recyclable thatch that resists the intense impact of the climate. Bi-fold Timber shutters were installed to the exposed perimeter elevations of the restaurant to reduce the wind impact from the exposed location. The spaces of the restaurant & beach club are progressive and interconnected; while some areas are completely sheltered, some are shaded with natural bamboo or pergola slats and others fully open to the elements.

© Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite

The restaurant and lounge furniture was bespoke and custom designed by ANARCHITECT for El Chiringuito Dubai and made in East Asia from kiln-dried solid teak as well as uniquely designed bamboo feature light over the central bar. The experience of El Chiringuito Dubai is not of a building, nor as a landscape; the spaces created feel naturally connected with the outdoors yet manage to protect guests from the intense climate where most needed. ANARCHITECT’s focus was to create a space that felt like the Mediterranean summers in Ibiza not just through aesthetics, but by truly integrating both the indoor and outdoor spaces so that migration between them feels effortless and natural.

© Ieva Saudargaite
© Ieva Saudargaite

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Dubai, United Arab Emirates

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "El Chiringuito Beach Bar & Restaurant / Anarchitect" 22 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932315/el-chiringuito-beach-bar-and-restaurant-anarchitect/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.