Vidya Devi Jindal Paramedical College / SpaceMatters

Vidya Devi Jindal Paramedical College / SpaceMatters

© Andre Fanthome© Andre Fanthome© Andre Fanthome© Andre Fanthome+ 24

Agroha, India
  • Architects: SpaceMatters
  • Area Area of this architecture project Area:  8360
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Andre Fanthome
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Jaquar, Asian Paints, Ergo Space, MERINO LAMINATES, Panther, Trimble, Ultratech
  • Design Team:Suditya Sinha, Amritha Ballal, Moulshri Joshi, Pradeep Kumar, Harish Singla, Gaurav Gupta, Bharat Bhushan, Akash Kumar Das, Sandeep Singh Rathore, Sony Joshua, Akhilesh Yadav
  • Architect:SpaceMatters
  • Clients:JSW Group
  • Civil Contractors:Rajeev Enterprises
  • Structural Engineers:Design Roots
  • Plumbing And Fire Fighting :DSR Engineering
  • Electrical :Engineering consultancy services
  • Site Supervision:Maharaja Agrasen Medical College
  • Model‐Maker:Kamal Modellers
  • Hvac:TNE Engineering
  • Graphic Design:Nishita Mohta
  • City:Agroha
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

Text description provided by the architects. SpaceMatters was invited to design a School of Nursing in the existing campus of the Institute of Medical Science in Agroha, Haryana. This building is a gift from a reputed industrial house whose roots lie in the city. The brief was to design a modern, state-of-the-art facility within the Institute to provide affordable healthcare to a predominantly rural population. We took our design cues from the existing campus which uses the vocabulary of Corbusier’s Chandigarh, and from the nearby ‘Mounds of Agroha’ that date back to the Harappan civilization (4th century BC).

© Andre Fanthome
© Andre Fanthome
Ground floor plan
Ground floor plan
© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

The School of Nursing was designed to be a mound emerging from the earth, hence, the low, horizontal form. Red sandstone and brown-coloured concrete recreate earthy palettes of the prehistoric landscape. A triple-height marble jaali / lattice-wall greets people at the foyer. The white Jaali soothes the eyes in this dry and harsh region, while creating shade and bringing in cool air. The cuneiform symbols of the Harappan civilization make up the lattice wall, making it a site of tribute to the knowledge and prosperity of ancient India.

© Andre Fanthome
© Andre Fanthome
Elevation
Elevation
Section
Section
© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

At the heart of the rectilinear structure lies a courtyard, scooped out of the ‘mound’ to create a shaded oasis. An amphitheatre placed here functions as a spill-out space that also hosts assembly. Learning happens at any time and place, which is why formal and informal merge at the edge of this void. The programme varies across the floors, and each floor is divided into wings (North-East, South-East, North-West and South-West). The 4 wings on the ground and the first floor reduce to 2 wings seconds floor onwards. Academic spaces are on the ground, first and fourth floors while the second and third floors host staff offices and smaller libraries.

© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

The 7000sqft L-shaped library takes up half of the ground floor footprint. Enveloped in glass, it overlooks the garden on one side and the courtyard on the other. Flared mushroom columns, which meet the ceiling gently with an offset, give the impression of a floating ceiling. Creating this sense of lightness in a heavy, solid structure establishes a dynamic architectural expression - making the building come alive! The region faces harsh summers, and a large overhang is designed above the library in order to reduce heat gain from the West. At night, the library glows - like a metaphorical lantern, akin to how education dispels the darkness of ignorance.

© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

Our design uses materials judiciously and carefully for longevity and minimal maintenance. Autoclaved aerated concrete blocks generated a lighter structure since pile foundations were avoided (demanded by a brick structure of this scale). Stone on the facade was fixed with MS frame and SS clamps using a dry-cladding technique instead of a cumbersome wet-cladding one. Silicone coatings over the sandstone facade prevents water absorption, thereby delaying moisture damage. The design lets in maximum natural while reducing heat gain through the use of louvers and building orientation. The site’s grand past inspired us to create a serene space of learning, which reflects modern ambitions.

© Andre Fanthome
© Andre Fanthome

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Agroha, Haryana, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vidya Devi Jindal Paramedical College / SpaceMatters" 20 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932133/vidya-devi-jindal-school-of-nursing-spacematters> ISSN 0719-8884
© Andre Fanthome

Vidya Devi Jindal 辅助医学院 / SpaceMatters

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.