All
Projects
Products
Events
Competitions

Boise State University Center for the Visual Arts / HGA + Lombard Conrad

Boise State University Center for the Visual Arts / HGA + Lombard Conrad
© Paul Crosby
© Paul Crosby

© Paul Crosby © Paul Crosby © Paul Crosby © Paul Crosby + 32

  • Lead Architects: Steven Dwyer, Rebecca Krull Kraling, Scott Henson and Casey Huse
  • Design Team: Rebecca Krull Kraling (PIC-HGA); Steven Dwyer (PD–HGA); Scott Henson (PIC-L/C); Casey Huse (PA); Bob Kustra (BSU President); Kevin Satterlee (BSU/VP); Ann Wozniak (BSU/Dir.); Doug Suddreth (BSU/PM); Gary Reetz; David Wilson; William Herd; Elizabeth Henson; Paul Neuhaus; Jamie Milne-Rojek; Molly Eagan; Aaron Mullins; Dan Yudchitz; Alex Terzich; Jenna Johansson; Robert Johnson-Miller
  • Clients: The State of Idaho Department of Administration, Division of Public Works
  • Structural Engineering: KPFF Consulting Engineers, Inc.
  • Mechanical Engineering: Musgrove Engineering, P.A.
  • Electrical Engineering: Eidam & Associates Consulting Engineers
  • Landscape: The Land Group, Inc.
  • Collaborators: ESI Construction
More Specs Less Specs
© Paul Crosby
© Paul Crosby

Text description provided by the architects. The Center for the Visual Arts at Boise State University is a new 97,600 SF state-of-the-art facility that exemplifies the University’s commitment to the arts. Located on the west edge of campus, the University envisioned the Center as a pivotal cultural link and gateway between the campus and its community. The program includes 2D and 3D disciplines, critique spaces, public exhibit galleries, faculty and administrative offices. Three main programmatic elements shape the massing: a tall art studio wing clad in limestone and glazed on the north, providing expansive views to the Boise River and Downtown; a two-story exhibition gallery wing clad in blue stainless steel; and a highly transparent lobby that serves as the light-filled connective tissue between the two.

© Paul Crosby
© Paul Crosby
Site Plan
Site Plan
© Paul Crosby
© Paul Crosby

The conceptual approach to the site, massing and building orientation focuses on creating a campus gateway; the theme of “putting the arts on display” and sustainability. The building is intended to frame a distinct arts landscape on each side of the lobby with the West Arts Court serving as an important public foreground to the lobby and a programmatic extension of the adjacent art gallery. The East Arts Court is comprised of a tapestry of varied plantings, gathering areas and locations for sculpture. Paths radiate out from the lobby entrance to multiple points on campus. In addition to optimizing north light in the studios, the site planning affords critical exterior access and work areas for the Ceramics and Sculpture Suites on the ground level.

© Paul Crosby
© Paul Crosby
Northwest and Southwest Elevations
Northwest and Southwest Elevations
© Paul Crosby
© Paul Crosby
© Paul Crosby
© Paul Crosby

Each of the four instructional floors of studio space includes a critique space within the angular nose of the building and lounge space at the opposite end of the floor. The fifth level discretely hides the heavy mechanical and exhausts systems behind a raised parapet and adjacent to a fully-enclosed mechanical space with elevator access. The angular five-story studio wing is clad in ¼-inch limestone veneer on flexible honeycomb panels that allow the façade to curve with the building form, while floor-to-ceiling windows provide artist studios evenly-diffused northerly light and views to the mountainous landscape beyond. The two-story exhibition gallery features visually dynamic blue stainless-steel tiles with a variegated surface that reflects the changing daylight from hour to an hour and season to season.

© Paul Crosby
© Paul Crosby

The Lobby Commons features full-height windows that reinforce the building’s transparent connection between the campus and community—a welcoming beacon when lit at night. From the outset, the University envisioned the Center for the Visual Arts that would help elevate its regional and national profile. The design serves as a critical gateway into campus welcoming students as they head to class and community members as they pass along Capitol Boulevard. With an inspiring new identity, the building puts visual arts at Boise State on par with facilities at leading institutions; becoming a signature gateway to the campus that reaches out to invite all in.

© Paul Crosby
© Paul Crosby

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 1910 W University Dr, Boise, ID 83725, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Boise State University Center for the Visual Arts / HGA + Lombard Conrad" 19 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932095/boise-state-university-center-for-the-visual-arts-hga-plus-lombard-conrad/> ISSN 0719-8884
© Paul Crosby

博伊西州立大学视觉艺术中心 / HGA + Lombard Conrad

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.