Taverny Medical Center / MAAJ ARCHITECTES

Taverny Medical Center / MAAJ ARCHITECTES

© François-Xavier Da Cunha Leal© François-Xavier Da Cunha Leal© François-Xavier Da Cunha Leal© François-Xavier Da Cunha Leal+ 18

  • Lead Architects:Anne-Julie MARTINON, Marc-Antoine RICHARD-KOWIENSKY
  • Clients:Ville de TAVERNY
  • Engineering:BMF (economist), WOR Ingénierie (thermal, electrical, environmental engineering), Acoustique Vivié & Associés (acousticial engineering), EFFISEO (coordinator)
  • Landscape:PRAXYS Paysage
  • City:Taverny
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© François-Xavier Da Cunha Leal
© François-Xavier Da Cunha Leal

Text description provided by the architects. The project of a health centre started in July 2016 by Taverny city council aims at gathering in one place a multidisciplinary team of medical doctors and health-care professionals so as to make up for the lack of practitioners outside major cities. Since it is located in a fragmented townscape and bordered by a motorway, we have sought to design a building constructed around a central patio, with an interior well-adapted to care facilities and reminiscent of ancient cloisters.

© François-Xavier Da Cunha Leal
© François-Xavier Da Cunha Leal

Its overall size and shape indicate our aim to integrate it harmoniously in the surrounding urban environment, with balanced proportions between filled and empty spaces, mineral and vegetal components, buildings and green areas. The programme involves a functional organization of the space.  The square shape allows an arrangement of areas of graded privacy around a communal area. 

The central patio offers several advantages such as natural lighting for the whole building.  It also serves as an open extension of the waiting rooms and acts as an intimate and sensory place where medicinal plants are grown, a reminder of the health and curative purpose of the Centre. 

© François-Xavier Da Cunha Leal
© François-Xavier Da Cunha Leal

The timbered facade is framed to resemble a forest. It reflects our desire to provide the town with an environmentally-friendly building.  Wood is massively used (structure, facade cladding), for its sustainable attribute and its capacity to capture CO2. The outer layer of the building will ensure the control of the ambient climate inside the building for the well-being of the patients.

© François-Xavier Da Cunha Leal
© François-Xavier Da Cunha Leal
© François-Xavier Da Cunha Leal
© François-Xavier Da Cunha Leal

Rising above the timbered facade, four-sided roofs crown the building and are at a scale in keeping with that of the nearby existing buildings.  They cover the medical centre and ensure the natural lighting and ventilation of the different areas. 

© François-Xavier Da Cunha Leal
© François-Xavier Da Cunha Leal

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:1 Rue Jeanne Planche, 95150 Taverny, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Taverny Medical Center / MAAJ ARCHITECTES" 17 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932080/taverny-medical-center-maaj-architectes> ISSN 0719-8884
© François-Xavier Da Cunha Leal

塔韦尼纯木制医疗中心 / MAAJ ARCHITECTES

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.