Tacuari House / moarqs

Tacuari House / moarqs

 Tacuari House / moarqs - Exterior Photography, Door, Arch Tacuari House / moarqs - Interior Photography Tacuari House / moarqs - Exterior Photography, Concrete Tacuari House / moarqs - Interior Photography, Dining room+ 45

Barracas, Argentina
  • Architects: moarqs
  • Area Area of this architecture project Area :  383
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  3M, Knauf, A.D. Barbieri, Ariston, BGH, Hunter Douglas Perú, Paneles solares Solartec, Saint Gobain Isover, VASA
  • Lead Architect : Ignacio Montaldo
More SpecsLess Specs
 Tacuari House / moarqs - Exterior Photography, Door, Arch
© Albano Garcia

Text description provided by the architects. The work is located on the southern edge of downtown Buenos Aires, in Barracas neighborhood, within the arts district, on the border with the neighborhoods of San Telmo, and Constitución. The zoning in the current urban planning code is APH 1 14. The existing house is before 1920, according to “Aguas Argentinas” plan dated August 4, 1920. We intend to intervene with the premise of the recovery and restoration of the architectural piece looking for the revaluation of its symbolic character as part of the urban context, considering with special valuation the adaptations for contemporary domestic use, maintaining its character.

 Tacuari House / moarqs - Exterior Photography, Door, Facade, Garden
© Javier Agustin Rojas
Axo
 Tacuari House / moarqs - Exterior Photography, Concrete
© Javier Agustin Rojas

The existing building was a rental house, typology “casa chorizo”, organized around two courtyards. This typology presents a housing unit facing the street and other rooms for rent in the interior of the block. In the main house, we found the best construction quality and more details of the characteristic finishing of the time, such as ironwork, details of plasterwork, etc. The intervention, therefore, consists in conserving the rooms around the first patio as the social area of the new house, demolishing the back rooms, which are in very poor condition, to generate a new garden and swimming pool. This project decision also generates an expansion of the urban space of the lung in the center of the block and will increase the natural absorbent terrain. The construction of the new building on the upper floor is removed, on the front, from the official line so as not to be visible from the street.

 Tacuari House / moarqs - Interior Photography, Concrete, Door
© Albano Garcia
Section B
 Tacuari House / moarqs - Interior Photography, Dining room
© Javier Agustin Rojas

The new intervention was carried out without imitating the original construction forms or the historical language. It was built with a light dry system with metal structure. The bedrooms open to the north and an eave 80cm deep with a system of swinging shutters allow generating the necessary solar protection for summer and allowing solar gain in winter. All floors, both calcareous and wood, are recovered and restored. The traditional installations are complemented with solar panels for the electric generation and thermal panels for the heating of sanitary water.

 Tacuari House / moarqs - Interior Photography, Wood, Handrail
© Javier Agustin Rojas
Upper floor plan
 Tacuari House / moarqs - Interior Photography
© Javier Agustin Rojas

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: " Tacuari House / moarqs" [Casa Tacuari / moarqs] 25 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/932016/tacuari-house-moarqs> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.