All
Projects
Products
Events
Competitions

Rehabilitation and Extension of the National Microbiology Center / Enrique Fombella Guillem + Marta Pastor Estébanez

Rehabilitation and Extension of the National Microbiology Center / Enrique Fombella Guillem + Marta Pastor Estébanez

© Imagen Subliminal © Imagen Subliminal © Imagen Subliminal © Imagen Subliminal + 27

  • Lead Architects: Enrique Fombella Guillem, Marta Pastor Estébanez
  • Surveyor: Gregorio Peinado Fuertes
  • Client: Instituto de Salud Carlos III
  • Engineering: Estructuras: INTEMAC / Instalaciones: JG Ingenieros
  • Landscape: Enrique Fombella Guillem, Marta Pastor Estébanez
More Specs Less Specs
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Text description provided by the architects. The building is located on the Majadahonda Campus of the Instituto de Salud Carlos III, primarily dedicated to research. As part of a plan to modernize its facilities, the Institute launched a public competition for the complete renovation and extension of Building 53, the first one built on the Campus in the sixties. The winning design included the complete renovation of the building, its extension with new volumes that connect it to other adjacent buildings, and its conversion to new uses such as administrative, a library and lecture rooms for researchers, including landscaping of about 14,000m2 in its immediate surroundings.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
Elevations
Elevations
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

The initial constraints of the old building turned out to be very beneficial for the project despite their apparent inconvenience, in particular the outer appearance of the building and the development of its spatial section. The pre-existing building had major structural weaknesses and consisted of three floors with restricted room height, long corridors and numerous small, heterogeneous and poorly connected spaces, which required complete refurbishment. To this end, all the slabs were demolished and the overall structure reinforced. Several openings were made in the new slabs, forming double and triple height spaces that significantly reduce the length of the corridors. This improves their natural lighting and favours interconnection between levels, providing relaxation areas for researchers to meet informally. The envelope of the renovated building is solved by means of a light, energy-efficient ventilated façade, with different textures and the same material - steel sheet -, which provides coherence to the original heterogeneous building complex and reduces materiality and costs. The strategy of wrapping the existing cantilever that runs round the entire perimeter also serves several purposes: it provides space for both building services and the supporting structure of the wire mesh of the façade, while creating a powerful projection at the upper level that defines the volume of the building. The modulated double skin of the library also adds unity to the whole. Its rhythm disguises the chaotic windows of the original facade and creates a space in between interior and exterior spaces that helps to adjust the light and protects the quiet areas from the outdoor environment.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
Plans
Plans
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Two new volumes connect the renovated building to the laboratory buildings of the campus. The first one extends horizontally. Built in white concrete, it hosts the lecture rooms and has a technical floor with building services that also serve the adjacent buildings of the Centro Nacional de Microbiología; the second volume rises in height. It acts as an access, and ramps connect to the different levels between the two buildings. The complex has been landscaped to include new paths and accesses, gardens and outdoor spaces for researchers, with native plants. The topography has been modified to improve the functionality of the campus while integrating the architecture into a defining landscape.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
Sections
Sections
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Av. de Monforte de Lemos, 5, 28029 Madrid, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rehabilitation and Extension of the National Microbiology Center / Enrique Fombella Guillem + Marta Pastor Estébanez" [Rehabilitación y Ampliación del Edificio 53 del Centro Nacional de Microbiología / Enrique Fombella Guillem + Marta Pastor Estébanez] 19 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931916/rehabilitation-and-extension-of-the-national-microbiology-center-enrique-fombella-guillem-plus-marta-pastor-estebanez/> ISSN 0719-8884
© Imagen Subliminal

西班牙国家微生物学中心修复扩建 / Enrique Fombella Guillem + Marta Pastor Estébanez

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.