All
Projects
Products
Events
Competitions

Chemin Byron House / Olson Kundig

Chemin Byron House / Olson Kundig

© Nic Lehoux © Nic Lehoux © Nic Lehoux © Nic Lehoux + 24

Geneva, Switzerland
  • Architects: Olson Kundig
  • Area Area of this architecture project Area:  6006.0 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Nic Lehoux
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Caesarstone, Schotten & Hansen, Calacutta Tucci, Concordia Schist, Marmorino Classico, Sterling
  • Design Team: Tom Kundig, FAIA, RIBA, Design Principal; Steven Rainville, AIA, LEED® AP, Project Architect and Project Manager; Katherine Ranieri and Sini Kamppari Pearson, Architectural Staff; Debbie Kennedy, LEED® AP ID+C, Interior Design
  • Engineering: Nocea Architecture, General Contractor, Associate Architect and Civil Engineer; Thomas Jundt Ingénieurs Civils, Structural Engineer
  • Consultants: O- Lighting, Lighting Design
More Specs Less Specs
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Text description provided by the architects. This modern house is located in a traditional Swiss neighborhood on the outskirts of Geneva, Switzerland. Carefully integrated into its steeply sloped site, the design of the home balances a modern architectural language with a warm, intimate feel. Working closely with local Swiss builders and engineers, design principal Tom Kundig incorporated the high level of craftsmanship and precision for which Swiss architecture is known. This collaboration is also reflected in the exterior materials, which consist of the steel and glass characteristic to Kundig’s style, but finished with traditional local materials including terra cotta and European pine.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Taking advantage of its hillside site, the three-story home opens to views of Lake Geneva and the Jura Mountains beyond. A large lightwell integrates natural daylighting throughout each level, down to the semi-below-ground basement. On the north side, a bronze main entry door opens into the main level hall, which leads to a spacious living/dining/kitchen area and a covered terrace beyond.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux
Main level plan
Main level plan
© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

An abstract figural sculpture by Antony Gormly commands the terrace, drawing views outdoors towards the lap pool, lake and mountains beyond. On the upper level, a master suite also affords pristine views, taking the form of an extruded glass box hovering above the terrace. Two additional bedrooms complete the top floor, with an additional guest suite, sauna and exercise room located on the lower level. An approachable yet refined interior palette includes materials such as concrete, gray wood and metal finishes, as well as natural stone and stucco.

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

“This was my first project in Switzerland, which was exciting because I’m a Swiss citizen. I spent a few years in Switzerland during my childhood and have important family connections there. It’s my homeland in a sense, and I was excited to be returning home for this project.” –Tom Kundig, FAIA, RIBA

© Nic Lehoux
© Nic Lehoux

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Chemin Byron House / Olson Kundig" 02 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931201/chemin-byron-house-olson-kundig/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.