All
Projects
Products
Events
Competitions

Technicolor Headquarters Office Building / Franklin Azzi Architecture + CALQ

Technicolor Headquarters Office Building / Franklin Azzi Architecture + CALQ

© Alexandre Tabaste © Alexandre Tabaste © Alexandre Tabaste © Alexandre Tabaste + 21

  • Associate Architect: CALQ
  • Construction Economists : MAZET
  • Acoustic Engineer : CAP HORN
  • Clients : Covéa immobilier
  • Facade Engineer : TERRELL S.A.S.
  • Fluid Engineer : S2T
  • Structural Engineer: TERRELL S.A.
More Specs Less Specs
© Alexandre Tabaste
© Alexandre Tabaste

Text description provided by the architects. Located on rue du Renard, the office building acquired by the COVEA Immobilier group was renovated by the Franklin Azzi Architecture and CALQ agencies to become Technicolor's new headquarters. The 8,500-square-meter building is ideally located between the Pompidou Center and the Hôtel de Ville and presents a real "heritage" interest.

© Alexandre Tabaste
© Alexandre Tabaste

Built in 1920 by the architect Adolphe François Bocage, the building welcomed Les Établissements Rousseau, was converted into an office building and housed the prison administration until 2015. For many years, the architecture has experienced several campaigns rehabilitation and restructuring, altering the original character of its design. On the order of the COVEA Immobilier group, the agencies Franklin Azzi Architecture and CALQ worked together to realize this project to give a real radiance to the building in this historic district.

© Alexandre Tabaste
© Alexandre Tabaste
Site plan
Site plan
© Alexandre Tabaste
© Alexandre Tabaste

Franklin Azzi, in charge of the design, wished to find "the ideal state" of the building by reworking the volumes of the atrium, the canopy and the trays of offices. The architecture has been laid bare, in order to get closer to the original design. Each superficial intervention has been removed, to purify as much as possible the existing and to emphasize the volumes and historical details. The former canopy was removed to rebuild the original canopy at regulatory heights and provide the building with additional space. The atrium has also been redesigned, through the creation of bridges, allowing new circulations as well as a greater light input on the trays.

© Alexandre Tabaste
© Alexandre Tabaste

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 8 Rue du Renard, 75004 Paris, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Technicolor Headquarters Office Building / Franklin Azzi Architecture + CALQ" 31 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931143/technicolor-headquarters-office-building-franklin-azzi-architecture/> ISSN 0719-8884
© Alexandre Tabaste

Technicolor 总部办公楼,百年建筑改造 / Franklin Azzi Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.