House in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos

House in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos

House in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos - FacadeHouse in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos - Bed, BedroomHouse in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos - Table, ChairHouse in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos - Image 5 of 32House in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos - More Images+ 27

Monchique, Portugal
More SpecsLess Specs
House in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos - Forest
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. House for a Buddhist – Monchique. In the hills of Monchique, between ups and downs, taking advantage of an extraordinary situation is this single-storey house. Set in a southern slope, with access by small and winding tar road, lies over one of several existing terraces that tear the steep slope into small cultivable levels. It is in this scenario that one arrives to contemplate all the open view towards the Algarve coast and sea. The small hills are diluted as the distance increases and the entire path of the sun is visible from the edge of the pool.

House in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos - Image 5 of 32
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground Floor Plan
House in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos - Facade
© Fernando Guerra | FG+SG

From the curve of the road one can access the house through a funnel ramp that grabs the main and defining lines of the project: the line of the concrete support wall, similar to the stone terraces; and the line of the house, also made of concrete, which stands straight between the terraces. Beyond the main volume is a small house, further away, under a cork oak tree, with independent access and clinging to the concrete wall. It is intended for the special guest, the master, who appreciates silence, meditation, and transcendental experience.

House in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos - Table, Chair
© Fernando Guerra | FG+SG

The project is then defined by the landscape, the relationship between the two built volumes, the endless pool that mirrors everything into the various spaces that make up the house. The rest is simple, transparent materiality, with the concrete reproducing the fossilized woods in their walls, the finest aluminum possible, and the softened or diced granite stone that goes in and out the house, playing with the confines of things. If Yoga is the architecture of peace, then here we have everything to meditate on this teaching.

House in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos - Bed, Bedroom
© Fernando Guerra | FG+SG
Cross Section
House in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos - Forest
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Monchique / Pereira Miguel Arquitectos" 01 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931142/house-in-monchique-pereira-miguel-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.