Student Dormitory of Hangzhou No.2 High School Qianjiang Campus / UAD

Student Dormitory of Hangzhou No.2 High School Qianjiang Campus / UAD

street view. Image © ZYStudiosouth facade detail. Image © ZYStudionortheastern corner. Image © ZYStudiolobby. Image © ZYStudio+ 30

Hangzhou, China
  • Architects: UAD
  • Area Area of this architecture project Area:  7570
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  ZYStudio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: 3 Trees, Aiketao, SG
  • Lead Architects:Xuzhuang Fan, Sun Xu
  • Design Team:Xuzhuang Fan, Yang Kuang, Sun Xu, Yuansheng Zhang, Kai Zhu, Shu Wang
  • Engineering:Lei Qian, Jianzhong Kan, Jun Han
  • Landscape:Haojun Yao, Jiangfu Li, Wenqiang Zhou
  • Equipment Design Team:Ji Chen, Guoxing Zheng, Xiaodong Ren, Guozhong Yang, Huoming Fang, Dengfeng Sun, Qinpeng Huang, Chunting Shao, Hang Wang, Minjie Ye
  • Interior Design:Jingyuan Li, Yuan Zhou, Baozhen Luo, Feng Wang
  • Collaborator:Zhejiang Baosheng construction group Co,Ltd
  • Client:Hangzhou Educational Asset Management Center
  • City:Hangzhou
  • Country:China
More SpecsLess Specs
south facade. Image © ZYStudio
south facade. Image © ZYStudio

Description
Qianjiang Campus of Hangzhou No.2 High School is located in QianJiang Century City, Xiaoshan District, Hangzhou. The project is planned as a middle schools of 48 classes. As a 120-year-old Hangzhou No.2 High School, the design of the new campus inherits the gray bricks of Donghe campus and the red bricks of Binjiang campus. The public buildings in the core area of the new campus area are red brick buildings. The outer buildings such as the laboratory building, teaching buildings and male and female dormitories are gray bricks or colorful real stone paint buildings.

aerial view. Image © ZYStudio
aerial view. Image © ZYStudio

At the beginning of the scheme design, the male and female dormitories were two buildings arranged in the fore and aft parallel. After listening to the school's valuable opinions, boys and girls in high school should try to avoid mutual interference of sight and streamlines. Therefore, the male and female dormitories are placed separately. The male dormitory buildings are located in the northeast corner of the campus, which is close to sports facilities like sports fields and basketball courts. The female dormitory is located in the northwest corner of the school, and forms a campus garden with a small-scale international exchange centre on the ground floor.

Because the dormitories of boys and girls are similar in function and shape, this case focuses on the introduction of the girl’s dormitory.

street view. Image © ZYStudio
street view. Image © ZYStudio

Architectural Layout
Considering the quiet and soft personality of girls, the dormitory building for girls is based on water. The designer's mind depicts such a scene: the water surface covered with morning light reflects two or three students who are sitting and reading in the morning. In the evening, students return from the teaching building to the dormitory and pass through the roof floor of the International Exchange Centre.

mass generation
mass generation

Shape Generation
Unlike the traditional dormitory, a long dark corridor connects a series of bedroom unit. The design combines the terrain to divide the building into three and shift each other. A balcony is set at the turning point to allow sunlight to enter the building. Sunlight brings the temperature to the building, and design brings warmth to students. The public space at the turning point provides a place for students to communicate and do activities.

Each of the three distorted units has a staircase that can be independently managed vertically, providing the school with another possibility of grade partitions.

dorm in the morning. Image © ZYStudio
dorm in the morning. Image © ZYStudio
dorm in the afternoon. Image © ZYStudio
dorm in the afternoon. Image © ZYStudio

Facade Logic
The primary color of the building is gray, with orange-red walls on the balcony and entrance of the bedroom, providing warmth and vitality for the building, which have echoes of group buildings with the red brick buildings.

south facade detail. Image © ZYStudio
south facade detail. Image © ZYStudio

Taking into account the privacy considerations of adolescent girls, hanging on the balcony and the vertical slope obstructed the clothes on the balcony and the washbasin. In the meanwhile, to avoid the facade damaged by the drying clothes, the light and shadow effect produced by the slope under the sunlight gives the building a rhythmic beauty.

dorm with lights on. Image © ZYStudio
dorm with lights on. Image © ZYStudio

Interior Space
The dormitory type is a six-person room. To avoid insufficient lighting on the side of the indoor corridor, the unit type should be compressed as far as possible, and the furniture should be compact and intensive. The indoors are composed of two sets of bunk beds, two sets of above beds and below tables and two sets of storage cabinets, which meet the accommodation requirements while considering the need of dormitory learning.

dorm axonometric
dorm axonometric

In the meanwhile, to cope with the characteristics of uniform and short time for high school students in the morning, three washbasins were designed indoors to separate from wet and dry to cope with peak usage hours.

dorm
dorm

Each bedroom has a transition space between the entrance door and the corridor, which psychologically enhances students' sense of home.

corridor. Image © ZYStudio
corridor. Image © ZYStudio

To enrich students' extracurricular life, there is an activity room on the first floor of the dormitory, which is a small place for students to enhance friendship, and also a parent reception room. It provides a visiting space for visiting parents without having to enter the bedroom to disturb other students.

lobby. Image © ZYStudio
lobby. Image © ZYStudio

Conclusion
Originally, the dormitory building was a type of building with relatively simple functions. However, after careful treatment of details, starting from the actual function, users can realize the intention of the design, which makes the dormitory as an extraordinary building.

northeastern corner. Image © ZYStudio
northeastern corner. Image © ZYStudio

The regret of this project is that it is limited by the two factors of students’ accommodation number requirements not exceeding the total building area, which results in that the activity room on the north side of the connection between the three units cannot be realized and only viewing balcony can be implemented. It was initially conceived that the north space can be a multi-functional space that is convenient for students' lives and facilitates centralized management of the school, such as a compound function room and a tea room.

southwestern corner. Image © ZYStudio
southwestern corner. Image © ZYStudio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Zhenning Road, Xiaoshan District, Hangzhou, Zhejiang, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Student Dormitory of Hangzhou No.2 High School Qianjiang Campus / UAD" 01 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931105/student-dormitory-of-hangzhou-n-high-school-qianjiang-campus-uad> ISSN 0719-8884
international conference center 2F platform. Image © ZYStudio

杭州第二中学钱江校区·女生宿舍 / 浙江大学建筑设计研究院

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.