Lamborghini Exhibition Center / PMA

Lamborghini Exhibition Center / PMA

south viewing from airport highway. Image © Zhi Xiacontinuous facade. Image © Zhi Xiatransforming facade of the office area on the 2F. Image © Zhi Xiaviewing from 2F VIP lounge to staircase. Image © Zhi Xia+ 21

Zhengzhou, China
  • Architects: PMA
  • Area Area of this architecture project Area:  1030
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Zhi Xia
  • Partner In Charge:Chuan Wang
  • Architecture And Interior Design Team:Pingshan Qu, Yan Xue, Bo Zhao, Tao Li, Diego Ramirez, Filippo Ogliani, Rossella Corica, Qingqing Zhang, Ting Xu, Qiyuan Liu, Qingjun Tan, Chidi Wang
  • Landscape Design Team:Xiaoyi Teng, Haitao Ma
  • Local Design Institute:Shenzhen United Architecture Design Co.LTD
  • Main Contractor:Tianxing Construction Co. LTD
  • Client:Automobili Lamborghini S.p.A, Zhengzhou ZhongyueLamborghini Trading Co Ltd
  • City:Zhengzhou
  • Country:China
More SpecsLess Specs
south viewing from airport highway. Image © Zhi Xia
south viewing from airport highway. Image © Zhi Xia

Text description provided by the architects. Lamborghini, one of the best knownautomobile manufacturers in the world for its super car, which works tirelessly pushing the envelope and evolving thecompany’s corporate culture, creating a series of dream sports vehicles.Lamborghinihas overone hundred dealerships throughout the world, but only fee embodies a unique architectural design. Lamborghini exhibition centerin Zhengzhou China is Lamborghini’s third independent designed exhibition center globally, after Milano and Dubai, Designed by PMA (PolyMorphArchitects).

aerial view. Image © Zhi Xia
aerial view. Image © Zhi Xia
continuous facade. Image © Zhi Xia
continuous facade. Image © Zhi Xia

The concept design of the Lamborghini exhibition center is inspired by Lamborghini’s classic vehicle type iteration; The building emphasizes a strong visual and spatial momentum created through the form, a strong, dynamic, twisting volume which is a result of use of 60 degrees angles which draw a strongrelation to the surrounding site, creating a completely new type of architecturallandmark.

exploded axonometric
exploded axonometric

Selection of the site is a departure from Lamborghini’s usual strategy, located in acity centerlocation in a shop front which only offer limited options for how realization of the exhibition center space.Like an inverted triangle, the site for the new building is located near theairport highway at South Third Ring Road in the Zhengzhou New Zone adjacent to a 24-meter high existing building to the north with green park space located to the south, covering an area of less than 1000 m2. The biggest challenge of this project is how to mediate between these two conditions within limited space, combining the features of the site to create a building that can reflect Lamborghini’s corporate spirit and creating a truly exceptional design that is convincing to Lamborghini’s headquarter in Milan.

transforming facade of the office area on the 2F. Image © Zhi Xia
transforming facade of the office area on the 2F. Image © Zhi Xia
© Zhi Xia
© Zhi Xia

“Determined proportions, clear contours, precise lines and pure surfaces are DNAcharacteristics of Lamborghini’s design reduced to its very essence."
——Lamborghini Centro Stile

The design starts with drawing inspiration from Lamborghini supercars’ powerful lines and dynamic angles. This logic is super imposed over the site, making use of parallelograms and triangles asa base language and expanding from there responding to the site. The entire building is surrounded by a continuouslyrevolving facade. From inside, visitors can engage in a type of spatial dialogue with the exterior environment through the windows unique design and spatial characteristics of the windows. Walking inside the building has the same allure or driving a special “super car”, while maintaining a spatial relationship between indoors and outdoors views. In order to eliminate the pressure of building volume, thedesign does not seek to conflict with the surrounding areas through use of continuous floor plates, butinstead creates a visual corridor through the building form the north by use of aprogrammatic twist between the two floors, creating anelegantpresence to newvisitors.

plaza in front of the building by twisting the building volume. Image © Zhi Xia
plaza in front of the building by twisting the building volume. Image © Zhi Xia
partial exterior view. Image © Zhi Xia
partial exterior view. Image © Zhi Xia

“Our design represents the sensation of the site brought by Lamborghini’s handling performance. Thearchitectureconforms to the site, creating continuous surface and integration of windows, establishing an interweaving between the building and surrounding site.The building expresses a unique DNA that is special to this site andculture of Lamborghini. This design embodies our consistent design principles and was approved by Lamborghini in the first meeting”, said Mr. Wang Chuan, founder and principle designer of PMA.

1F car exhibition area. Image © Zhi Xia
1F car exhibition area. Image © Zhi Xia
the bar area formed by triangle surface. Image © Zhi Xia
the bar area formed by triangle surface. Image © Zhi Xia

The building includes four main functional spaces: new car exhibition area, services and maintenance area, VIP Lounge and management office. From the front view, the facade of the building inclines backward, inviting visitors to the public plaza in front of the building. Two concave twisted volumes form the buffer zone and main entrance. The new car exhibition area is strengthened by the full-length tilted glass wall. Inside the building, inclined columnsadd a tension to adynamic spatial experience.The subtle streamlined twist in service and maintenance area hides the entrance on the west side of the building, using the cantilevered second floor to create a functional cover.

the staircase wrapped up by continuous twisted triangle surface. Image © Zhi Xia
the staircase wrapped up by continuous twisted triangle surface. Image © Zhi Xia
the staircase wrapped up by continuous twisted triangle surface. Image © Zhi Xia
the staircase wrapped up by continuous twisted triangle surface. Image © Zhi Xia

The interior part features a staircase which wraps and follows the twisted triangulated geometry of the building massing, leading visitors to VIP Lounge on the second floor. This is also emphasized as well in the bar area. At the end of the second floor is the office for management staff. Here, the transforming of continue facade provides abundant day lighting to the office space, and also good views to the surrounding site. The platform outside second floor createdthrough shifting blocksalso provides visitors a platform to see the surrounding siteat a glance, as well as serves as a potential new area for exhibitions and events.

viewing from 2F VIP lounge to staircase. Image © Zhi Xia
viewing from 2F VIP lounge to staircase. Image © Zhi Xia

The design gives full consideration to the spaces required for an exhibition hall and respects the client’s culture as a key driver of the project.The entire space is activated by a design with continuous horizontalstriationscoupled with vertical twists.The external shape is defined by interior massing and flow of people. The unique facade brings out a bold visual experience. A simple but dynamic design leads visitors to explore and experience spatial uniqueness in this gigantic space of a “Supercar”.

partial exterior view. Image © Zhi Xia
partial exterior view. Image © Zhi Xia

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Zhengzhou, He Nan, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lamborghini Exhibition Center / PMA" 03 Jan 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930861/lamborghini-exhibition-center-pma> ISSN 0719-8884
exhibition center. Image © Zhi Xia

中国兰博基尼展示中心 / 普玛建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.