Paintworks Apartments / DROO

Paintworks Apartments / DROO

© NAARO © NAARO © NAARO © NAARO + 27

  • Architects: DROO
  • Area Area of this architecture project Area:  1550
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  NAARO
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Delta Light, Havwoods, Imola, Acantha Papyrus Façade, Adobe, Adobe Systems Incorporated, Autodesk Media and Entertainment, Custom Made by Contractor, Lasertec, Robert McNeel & Associates, Stannah Lifts, Szubert Carpentry
  • Lead Architects: DROO
  • Project Team : Amrita Mahindroo, Michel Da Costa Goncalves, Laura Gonzalez
  • Clients: : Paintworks Property Ltd
  • Engineering: Fairhurst Structural Engineers, Carnell Warren Services Engineers.
  • Consultants: Carrea Facades
  • Collaborators: Nofax Ltd Main Contractor (Mike Gustu Proejct Management, Kol Dokaj Site Foreman)
More Specs Less Specs
© NAARO
© NAARO

Text description provided by the architects. DROO has completed The Paintworks, a contemporary mixed-use building over 1550m2 in Shoreditch, London.  Set in a conservation area, The Paintworks is a former artists workshop and art supplies store on the corner of Kingsland Road and Falkirk Street.  DROO has converted and added to the existing building to become a contemporary collection of 8 apartments, ranging from 1 – 3 bedrooms, and 2 office spaces. DROO has also designed the interiors, with a focus on natural light and accentuating the space, to create a perfect blank canvas for residents to enjoy city living.

© NAARO
© NAARO

From the outside, a white, custom-textured ‘crumpled paper’ façade envelops the minimalist structure and is a nod to the building’s history as artists workshops. Large framed box bay windows on each of the four floors bring to mind canvases and serve to flood the building with light and frame views out on to the city. The architectural language is articulated, but with modest restraint.

First floor plan
First floor plan

Materially, the façade is made of recycled resin and a concreate compound called Acantha Papyrus. DROO created the particular texture especially for this project, to be an echo of the building’s story.  The material is environmentally sustainable due to the recycled content, and it is also extremely light, resistant to heat, temperature, and weathering.

© NAARO
© NAARO

Ultimately the site was very challenging and tight. It borders on Hackney college on one side, and the Kingsland Road terrace conservation area on the other.  Many sight lines had to be taken into account, as well as ensuring the overall structure fit within the neighbourhood. The sheer quantity of glazing and the very large windows are skilfully incorporated to make sure that the sightlines and privacy of both occupants and neighbours are protected. The team endlessly pushed and pulled floorplates to produce an articulated façade system that respects all of the conservation constraints.

Ground floor plan
Ground floor plan

DROO’s design includes an extensive extension to the basement, and into what was the rear carpark on the site. The building is an extension of Victorian industrial warehouse so the geometry of the original building lines extends along with the slabs of the extension, and the bay window line extends to the perimeter of the site. This allows for the solid façade itself to sit back, and thus for the existing building to appear nestled into the far larger extension. The effect is of a sensitive dialogue between the original and new structures, rather than a hard division along the same plane.

© NAARO
© NAARO
© NAARO
© NAARO

DROO says “We sought to create layers of space within a thick facade of projecting glazed bay windows, which hang like picture frames on to the surrounding context. They create a dialogue between the building’s past and future. The windows are both within and outside the envelope concurrently and create an in-between space within vast volumes, in which one may sit perched between the city and interior.”

© NAARO
© NAARO

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Kingsland Road, Shoreditch, London, United Kingdom

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Paintworks Apartments / DROO" 24 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930817/paintworks-apartments-droo/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.