The Long House / Neil Choudhury Architects

The Long House / Neil Choudhury Architects

© Nick Guttridge © Nick Guttridge © Nick Guttridge © Nick Guttridge + 27

Somerton, United Kingdom
  • Area Area of this architecture project Area:  350
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Nick Guttridge
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Chaos Group, VMZINC, Firestone Building Products, Adobe Systems Incorporated, Ashen Cross Quarry, Clement Window Group, Elite Metalcraft, Latham Steel Doors, QTD Group, Ryterna, Somdor Engineering, The Rooflight, Trimble Navigation
  • Lead Architects: Neil Choudhury Architects
  • Clients: Confidential
  • Engineering: Momentum Engineering
  • Landscape: James Alexander Sinclair
  • Consultants: Northgates Cost Consultants
  • Building Contractor: J + C Symonds
More Specs Less Specs
© Nick Guttridge
© Nick Guttridge

Text description provided by the architects. The Long House is a two-storey, new-build dwelling in Somerton, Somerset, designed by Neil Choudhury Architects. The 350 square-metre project is built into a steeply sloping site and overlooks a pond, mill stream and garden designed by James Alexander Sinclair. Conceived as a liberal reinterpretation of local long houses, the plan measures six-metres wide by 40-metres long with a traditional flat gable end. A contemporary tweak is that the plan is cranked around the central entrance hall and stairwell. All habitable rooms face the garden to the south.

© Nick Guttridge
© Nick Guttridge
Ground floor plan
Ground floor plan
© Nick Guttridge
© Nick Guttridge

The west wing is the social heart of the house, with the kitchen, dining and sitting room located on the upper floor, and arranged in a linear sequence leading to an elevated panoramic view of the garden. The east wing contains the master bedroom suite enfilade. This is arranged in order of privacy: snug, master bedroom, master bathroom and dressing rooms. The lower floor accommodates guest accommodation, workrooms, a study, boot room, cellar, pantry and other ancillary spaces.

© Nick Guttridge
© Nick Guttridge
Sections
Sections

The house is orientated to maximise passive solar gain in the winter and provide protection from overheating in summer through the use of external sliding shutters. A careful balance has been struck between traditional, local and contemporary materials. These include local blue Lias stone from a quarry in the town, lime mortar and render, charred timber cladding in harmony with contemporary in-situ concrete, black zinc roofing, steel windows, brushed stainless steel window linings and an EPDM rubber dormer.

© Nick Guttridge
© Nick Guttridge

Internally, exposed concrete walls and ceilings are employed on the lower floor. Where possible materials are left in their raw state, such as in-situ concrete worktops, raw oak linings, a blackened steel and oak staircase. The architect designed all the fitted furniture and fittings, which were crafted in Dorset and Somerset, and include the bespoke, lime-wax oak kitchen.

© Nick Guttridge
© Nick Guttridge
© Nick Guttridge
© Nick Guttridge

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "The Long House / Neil Choudhury Architects" 23 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930542/the-long-house-neil-choudhury-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.