We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Bienville House / Nathan Fell Architecture

Bienville House / Nathan Fell Architecture
© Justin Cordova
© Justin Cordova

© Justin Cordova© Justin Cordova© Justin Cordova© Justin Cordova+ 21

New Orleans, United States
More SpecsLess Specs
© Justin Cordova
© Justin Cordova

Text description provided by the architects. Logistics of a working family typically requires all (family members) to stay tethered to their homes for longer periods than each would prefer individually. This can become a phycological drag when all your time at school, work and home is spend indoors, as had been the case for a New Orleans Architect and his family. They reached a point where many families decide to move to the suburbs, exchanging great public parks and amenities for a back yard. Rather than moving far away, they decided to make a bold change by build a new house that flipped the script on indoor home life on a small urban lot. There was no way to afford the ongoing cost of a single-family home in the city, so a duplex with a rentable unit was baked into the concept early on.

© Justin Cordova
© Justin Cordova
Floor Plans
Floor Plans
© Justin Cordova
© Justin Cordova

The duplex is designed to maximize use of the lot (32’x105’) with suitable space for separate, large families (or groups of people) in each unit.  The central goal of the design was to configure communal spaces in a way that best accesses outdoor light, air and volume despite the density of required spaces.  The rear unit (primary residence) is 4 bedrooms with 3 ½ baths and the front unit (short-term rental) is 3 bedrooms 2 ½ baths.  The layout orients the rental unit as its public face, actively engaging travelers with the city, while mirroring the position of the primary unit to connect with the rear yard for a greater amount of seclusion.

© Justin Cordova
© Justin Cordova

The 1st Floor spaces were designed to be voluminous with 12’ ceilings and compressed stairs to maximize the sf area of the communal spaces.  In the rear unit, an exterior deck continues from the interior communal space over the entire rear yard and extends under part of the upper floor volume along with a raised pool.  Two sliding glass walls open to enlarge both interior and exterior spaces.  In the front unit, a sliding glass wall is also provided to create a grand aperture to the exterior and leads to a deck flanking the front sidewalk.  A raised planter wraps the front deck and is tall enough to provide inhabitants inside with privacy but short enough for engagement with people walking by and visibility of the 1st floor interior.

© Justin Cordova
© Justin Cordova
Sections
Sections
Axonometric Views
Axonometric Views
© Justin Cordova
© Justin Cordova

Architectural forms are configured to accentuate the transparency between the interior spaces of the 1st floor and the exterior.  The upper floors contain more private spaces (such as bedrooms) and are wrapped by exterior surfaces forming an echelon of suspended cubic forms legible from multiple viewpoints including the underside.  The exterior cladding wraps horizontally as the 1st floor ceiling material as an artifice to convey the space below as “outside.”  The walls supporting the cubic forms are a series of monolithic, exposed concrete walls with a narrow gap between the walls and the cubic form to render each (the wall and cubes) distinctly.  The static forms juxtapose the more animated interior space as a frame, reinforcing the transparency.

© Justin Cordova
© Justin Cordova

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Bienville House / Nathan Fell Architecture" 19 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930471/new-orleans-duplex-nathan-fell-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.