We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Shenzhen Nanshan Foreign Language School / Studio Link-Arc

Shenzhen Nanshan Foreign Language School / Studio Link-Arc

Elementary School Courtyard. Image © Shengliang SuCampus Courtyard in Urban Context. Image © Shengliang SuElementary School and Urban Context. Image © Shengliang SuMiddle School Campus Entrance Stair. Image © Shengliang Su+ 51

Shenzhen, China
  • Architects: Studio Link-Arc
  • Area Area of this architecture project Area:  54000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Shengliang Su, Roland Halbe
  • Architect of Record: Architectural Design and Research Institute of Guangdong Province
  • Architect In Charge:Yichen Lu, Razvan Voroneanu
  • Project Architect:Hyunjoo Lee, Wen Zhu, Jingcong Huang, Chunqi Fang, Shiqi Li
  • Design Team:Kenneth Namkung, Dongyul Kim, Hyungsun Choi, Yiuhong Deng, Jing Liu, Yoko Fujita, Simeng Qin, Fupeng Mei, Jiajian Min, Yishuang Guo, Qian Wang, Mariarosa Doardo、Jialin Yuan, Wenyun Qian, Xinhui Wen, Qingyue Gao
  • Architect Of Record/Stucture/Mep:Architectural Design and Research Institute of Guangdong Province
  • Interior Construction Document:Ruihe Decoration
  • Landscape Architect Of Record:Shenzhen Landscape
  • Structural Consultant:Yoshinori Nito Engineering & Design PC
  • Curtain Wall Consultant:EFC Engineering
  • Lighting Consultant:Ning Field Lighting Design
  • Green Building Consultant:Shenzhen Institute of Building Research
  • Construction Manager:Yuanda International Engineering Management Consult Co.,LTD
  • General Contractor:China Resources Construction Corp.
  • Structure:Architectural Design and Research Institute of Guangdong Province
  • MEP:Architectural Design and Research Institute of Guangdong Province
  • City:Shenzhen
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Aerial View of East Campus and Neighboring Towers. Image © Shengliang Su
Aerial View of East Campus and Neighboring Towers. Image © Shengliang Su

Text description provided by the architects. The Shenzhen Nanshan Foreign Language School (NSFL School) is a 54,000 m² elementary and middle school campus that includes a comprehensive program including: regular and special classrooms, library, gymnasium, indoor swimming pool, auditorium, dormitory, as well as dining halls and dedicated playgrounds.

Aerial View at Dusk . Image © Shengliang Su
Aerial View at Dusk . Image © Shengliang Su

Located in Shenzhen’s DaChong neighborhood, the NSFL campus represents the last piece of a decade-long development, during which time the area transformed from an industrial outskirt into a contemporary vertical city.

View from Playground. Image © Shengliang Su
View from Playground. Image © Shengliang Su

Surrounded by dense high-rise residential towers, the campus faces the challenge of stitching together a fragmented urban context resulting from a process of overly rapid urbanization endemic to the modern world. The design of the NSFL campus resolves these challenges via a multipronged strategy.

density analysis
density analysis

STRATEGY 1: HORIZONTALITY AND VERTICALITY
The design started with our initial intention to create a natural and open environment for students that stimulates creativity and innovation.

Aerial View Towards East. Image © Shengliang Su
Aerial View Towards East. Image © Shengliang Su
Horizontality Vs. Verticality
Horizontality Vs. Verticality

The NSFL campus is conceived as a sweeping horizontal garden that contrasts the dense, vertical urban environment that it serves. The design breaks the distinction between “building” and “open space” in favor of a low-rise, linear hybrid of close, semi-enclosed, and open green spaces.

study model
study model

The design creates an open oasis for students and faculty within a high-density neighborhood and recreates a lost connection between humanity and nature.

Campus Courtyard in Urban Context. Image © Shengliang Su
Campus Courtyard in Urban Context. Image © Shengliang Su
campus corner. Image © Roland Halbe
campus corner. Image © Roland Halbe

STRATEGY 2: THE WOVEN GARDEN
The classrooms are arranged into sinuous ribbons that create six interconnected open spaces tailored to the specific needs of each teaching area.

tree courtyard. Image © Roland Halbe
tree courtyard. Image © Roland Halbe

The six open spaces are differentiated as: an entry courtyard; a ceremonial court; the elementary school courtyard, the middle school courtyard; a sports courtyard, and a Banyan courtyard. Each public space is tied to one of the school’s major programmatic divisions.

Middle school courtyard. Image © Shengliang Su
Middle school courtyard. Image © Shengliang Su
Middle School Campus Entrance Stair. Image © Shengliang Su
Middle School Campus Entrance Stair. Image © Shengliang Su

The classrooms are staggered in section to allow maximum access to natural light and views and are arranged in plan to maximize access to sunlight. The elongated open spaces arising from the linear ribbon arrangement are differentiated according to the needs to the program. The open public spaces associated with the specialized and middle schools are articulated as enclosed and protected courtyards.

Exhibition Hall Skylight at the Ground Floor. Image © Shengliang Su
Exhibition Hall Skylight at the Ground Floor. Image © Shengliang Su
Campus Public Space. Image © Shengliang Su
Campus Public Space. Image © Shengliang Su

Adjacent to the primary school and the library, the outdoor spaces open into vast grounds used for physical activity. All of the courtyards are linked by a covered public path marked with a warm orange ceiling above the ground floor that allows students to access any part of the campus.

Elementary School Courtyard. Image © Shengliang Su
Elementary School Courtyard. Image © Shengliang Su
Elementary courtyard. Image © Shengliang Su
Elementary courtyard. Image © Shengliang Su

STRATEGY 3: A COMPREHENSIVE DESIGN STRATEGY
The NSFL school intentionally breaks away from conventional school design strategies (which would divide the campus into “buildings” and “public areas” in favor of a sectional organization that maximizes access to green space and daylight. This allows for multiple sectional variations that allow for the creation of spaces optimized for play, for education, and for interactions. This sectional strategy also allows the design to respond carefully to different local environmental conditions.

study model
study model

The design of the school also takes advantage of the site’s natural slope. Larger program volumes, including: the gym, pool, dining halls, and auditorium are buried into the earth, creating terraced platforms corresponding to the site’s existing topography. These terraces form a new ground onto which teaching spaces and public zones are placed. The programs located above the new ground enjoy access to natural light and are easily accessible as their public entrances are located on top of the terraced ground plane.

View of Swimming Pool. Image © Shengliang Su
View of Swimming Pool. Image © Shengliang Su
View of Basketball Court. Image © Shengliang Su
View of Basketball Court. Image © Shengliang Su

The architectural experience of the school is enhanced via a comprehensive strategy that extends the design into all other aspects of the final building including: the interior design, the landscape design, and the wayfinding strategy. The landscape architecture and planting strategy for each of the interconnected courtyards is designed to enhance the larger architectural and programmatic agenda. The wayfinding strategy blends with the architecture via a system of color zones that allow the building’s larger programs to be experienced and understood visually and are integrated with the necessary signage elements. In other words, the larger architectural strategies are integrated with every other aspect of the design and are carried into every possible detail.

Shaded Public Space. Image © Shengliang Su
Shaded Public Space. Image © Shengliang Su

To further the connection between the building and its surroundings, the design of the NSFL school incorporates a comprehensive sustainable design strategy including natural ventilation and daylighting strategies that minimize energy use and respond to Shenzhen’s hot and humid climate. A series of overhangs; shading frames, and perforated aluminum shading panels minimize heat transfer to interior and public spaces while allowing for generous natural daylight. Confirmed via a digital solar radiance study, the daylighting strategy allowed the NSFL school to become the first comprehensive school with a LEED platinum rating in Southern China.

east side elementry school courtyard. Image © Roland Halbe
east side elementry school courtyard. Image © Roland Halbe

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shenzhen, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Shenzhen Nanshan Foreign Language School / Studio Link-Arc" 21 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930241/shenzhen-nanshan-foreign-language-school-studio-link-arc> ISSN 0719-8884
2019 Site & Campus. Image © Shengliang Su

深圳南山外国语学校科华学校 / Link-Arc建筑师事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.