The Traveller Pavilion / Powerhouse Company

The Traveller Pavilion / Powerhouse Company

© Sebastian van Damme © Sebastian van Damme © Derek Zomer © Sebastian van Damme + 16

  • Lead Architect: Stijn Kemper
  • Design Team: Stijn Kemper, Nanne de Ru, Robbert Verheij, Gerben Knol, Alex Niemantsverdriet, Bjørn Andreassen, Erwin van Strien, Fernando Diez, Franca Houg, Gert Ververs, Helena Tse, Koen van den Dungen, Lesia Topolnyk, Max Tala Nossin, Melanie Lo, Mike Hansen, Peter Lee, Stefan de Meijer, Rafael Zarza García, Thowalfakar Humady
  • Clients Pavilion: OVG Real Estate and G&S Vastgoed
  • Clients Interior: The Traveller- Michiel Deenik, Neal Valentijn and Jeroen van Brussel
  • Structural Engineering: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
  • Mep Engineering: Deerns Raadgevende Ingenieurs
  • Landscape: Karres en Brands
  • Light Design: Studio Rublek
  • Cost Calculation: Basalt
  • Project Management Interior Design: JOBS Project Management - Jacob den Besten
  • Contractor Pavilion: G&S Bouw
  • Contractor Interior: Intera Interieurbouw
  • Project Initiator: ING
  • Period: 2016 - 2019
More Specs Less Specs
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Text description provided by the architects. A bold architectural statement at the heart of New Amsterdam innovation district Cumulus Park in the up-and-coming Zuidoost area, The Traveller is a curvilinear glass pavilion designed by Powerhouse Company and developed by EDGE and G&S Vastgoed, in collaboration with ING. It helps to define the neighborhood by bringing together ING employees, students, entrepreneurs, the local community and visitors for food and fun.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Strikingly transparent and with a welcoming organic form, The Traveller fits in beautifully with the green landscaped grounds (to be completed in early 2020) and surrounding buildings, notably the new ING offices designed by Benthem Crouwel Architects. It houses a restaurant concept from the team behind successful Amsterdam eateries Visaandeschelde and The Roast Room. The restaurant is open all day, offering light refreshments and a full menu of international dishes reflecting the neighborhood’s multicultural identity. There are versatile spaces for meetings and events upstairs.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Longitudinal Section
Longitudinal Section

We designed the pavilion to be seamlessly integrated with its surroundings, creating a dynamic relationship between the interior and exterior,” explains Powerhouse Company architect and partner Stijn Kemper. “By combining a clear glass façade with natural materials and colors going in, the boundaries blur as if there is no distinction between inside and outside. Juxtaposing these elements with an interior of strong colors and soft textures generates an intimate indoor space with the comfort of a living room.”

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

The pavilion owes its eye-catching appearance to a minimalist glass façade combined with a sculptural, freestanding wooden core. The separation of wooden core and glass façade – at no point do they touch each other – creates an airy and flowing interior space. The wooden ceiling and abundant greenery bring nature inside. 
“This project is very much aligned with what we are trying to achieve at Powerhouse Company – the openness of the design combined with detailing and innovation,” says Kemper. “Hospitality projects become very personal to us as an extension of the service-minded approach we bring to our work.”

© Derek Zomer
© Derek Zomer

In order to realize the project, Powerhouse Company collaborated with Benthem Crouwel Architects and Karres en Brands, the landscape architect of the surroundings, as well as with Studio BvanB and Office RBGV on the interior design. The project real-estate developers were EDGE and G&S Vastgoed. The innovation district Cumulus Park, an initiative of ING, has since become a collaboration between the City of Amsterdam, Amsterdam University of Applied Sciences, and Amsterdam Community College (ROC), among others.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Bijlmerdreef 108, 1102 CT Amsterdam, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Traveller Pavilion / Powerhouse Company" 16 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930240/the-traveller-pavilion-powerhouse-company/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.