Poly Greenland Plaza / gmp

Poly Greenland Plaza / gmp
© HG Esch
© HG Esch

© Jianghe Zeng © Jianghe Zeng © Jianghe Zeng © HG Esch + 19

  • Architects: gmp
  • Area Area of this architecture project Area:  177000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Jianghe Zeng, HG Esch
  • Competition Lead: Yanli Hao, Martin Friedrich
  • Competition Design Team : Di Miao-Weichtmann, Sebastian Schmidt, Tan Ling, Mengtong Zhao, Tong Jin, Christina Patt
  • Detailed Design Lead: Yajin Sun
  • Detailed Design Team : Jingcheng Chen, Martin Friedrich, Saeed Granfar, Xiaoshu He, Xi Li, Jinrui Liu, Yide Liu, Katharina Schneider, Ling Tan, Xiaoliang Yu
  • Project Management : Lei Cai, Mo Song, Lin Wang, Zhan Jin
  • Gfa Below Ground: 97,000 m²
  • Partner Firm In China: Tongji Architectural Design(group) Co.,Ltd, Zhongxin Architectual Design & Research Insititute Ltd
  • Landscape Architecture: WES
  • Client: Shanghai Shengguan Real Estate Development Co., Ltd.
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The Poly Greenland Plaza office complex, built to a design by architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp), has been selected for the Award of Excellence of the 2020 CTBUH Awards in the Urban Habitat–District/Master Plan category, which qualifies it as a finalist in the Overall Category. The ensemble of office towers and commercial buildings forms a unique address in the city environment. A generous sequence of plazas and an open shopping arcade create diverse urban qualities that link the complex with its surroundings.

© HG Esch
© HG Esch
© HG Esch
© HG Esch

In the Yangpu District, close to the city center, a new office and commercial quarter has been created in the direct neighborhood of the Siemens Center Shanghai (gmp, 2011). The Poly Greenland Plaza office complex, which was developed together with the residential area, comprises about 177,000 square meters of high-quality office and shopping facilities above ground, with an additional approx. 97,000 square meters of gross floor area in the three underground stories.The composition of five office towers and lower commercial buildings along the busy Changyang Road creates an independent quarter in the otherwise very heterogeneous urban environment.

concept
concept
© HG Esch
© HG Esch

The facades of the towers, with their vertical variation, give the ensemble a uniform appearance that stands out conspicuously in the city landscape. The design of the buildings finds a middle ground between the different scales and functions of the neighboring buildings: the 50- to 100-meter-high office towers reflect the height of the residential development to the south-east, whereas the lower commercial buildings along the road resonate with the older industrial complexes to the north of Changyang Road.

© Jianghe Zeng
© Jianghe Zeng

Towards the street, the development establishes a clear urban boundary without closing itself off. Instead, the edges provide many points of access: generous plazas open out to the quarter and invite pedestrians to enter the landscaped interior. Sunken courtyards and bridges are used to link the different buildings with each other. This creates an open shopping arcade with many retail outlets on different levels.

© HG Esch
© HG Esch

The flowing arrangement of the rounded pentagonal building volumes creates a diverse sequence of sunny and shaded areas at street level. Bridges lead to the shops on the second floor, whereas sunken courtyards provide access to the retail outlets at basement level with convenient access to the western underground railway network.

© Jianghe Zeng
© Jianghe Zeng
© Jianghe Zeng
© Jianghe Zeng

The envelopes of the buildings consist of curtain-wall facades with coated aluminum for the solid parts between the low-reflection insulating glazing, a design that ensures good energy conservation. Curved glazing at the building corners adds to the character of the ensemble; natural ventilation is achieved via opening casements behind decorative facade panels with ventilation slots on the sides.

© HG Esch
© HG Esch

The nighttime illumination of the high-rise facades emphasizes the verticality of the office towers. The lighting is indirect and has been integrated in each vertical joint between the facade elements and the horizontal facade profiles that provide a visual vertical structure in the facades at different heights. The facades of the lower commercial buildings are emphasized by horizontal, linear lighting at each floor level.

© HG Esch
© HG Esch
© Jianghe Zeng
© Jianghe Zeng

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Shanghai, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Poly Greenland Plaza / gmp" 12 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929922/poly-greenland-plaza-gmp/> ISSN 0719-8884
© Jianghe Zeng

上海保利绿地广场 / gmp

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.