All
Projects
Products
Events
Competitions

A House / REM'A

A House / REM'A

© Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio + 50

Guimarães, Portugal
  • Architects: REM'A
  • Area Area of this architecture project Area:  450
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Ivo Tavares Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Accoya, Lunawood, POLYREY, BBG Alluminium
  • Architects In Charge: Romeu Ribeiro, José Pedro Marques
  • Collaborator: André Novais
  • Engineering: Fortunato & Paulo, Engenharia
  • Construction: Construções Bairro do Sol LDA
More Specs Less Specs
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. The house is sited in a typical peripheral region lot, in Guimarães city, characterized by a surrounding high density residential area. The project was developed according to the immediate needs regarding the context – privacy and the natural topography of the site.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

The two-story house was designed in consonance with a proposal that revolves around two different use relations defined by the creation of voids and yards – exogenous or endogenous – that correspond to the type of program that they define (social or private). For the social areas of the house, it were established exogenous voids and yards that allow transverse relations between the inside and the outside, as well as it expands the living area when the doors are fully open.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
Plan
Plan
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

The private zones happen on the endogenous voids, resulting from the definition of a pure and blind volume, founded on the retaining wall, that holds within itself allowing the control of light and visual relations with the surrounding area – one of the boundary walls, exceptionally, is geometrically perforated, originating an entrance point on the high level of the site.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
Section A
Section A
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

The retaining wall, that has the buried garage as a starting point, cuts the land and finishes by the pool boundary, represents the rotation of the volume of the house, but as a void. This monolith is clad with diagonal wooden rulers that alludes to a nest that involves the private zone of the house. The concrete and the wood generates a gray scale in a constantly chromatic mutation.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "A House / REM'A" [Casa A / REM'A] 06 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929661/a-house-rema/> ISSN 0719-8884
© Ivo Tavares Studio

A 住宅,内与外的横向连接 / REM'A

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.