All
Projects
Products
Events
Competitions

Floated Tree House / Anonym

Floated Tree House / Anonym
© W Workspace
© W Workspace

© W Workspace © W Workspace © W Workspace © W Workspace + 33

Bangkok, Thailand
  • Architects: Anonym
  • Area Area of this architecture project Area: 550.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: W Workspace
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Kohler, Ligthing house, Masterzu, Trimble Navigation
  • Lead Architects

    Mr. Phongphat Ueasangkhomset, Ms. Parnduangjai Roojnawate
  • Design Team

    Mr. Phongphat Ueasangkhomset, Ms. Parnduangjai Roojnawate, Ms.Napapash siraputtipat
  • Engineering

    Weravat Tudthong
  • Landscape

    Anonym
More Specs Less Specs
© W Workspace
© W Workspace

Text description provided by the architects. Owned by a married couple who are both physicians, the house is situated on a 12 meter wide and 32 meter long plot of land on Ratchadapisek road, which is pretty much the centre between two owners’ workplaces. With the shape of the land and the owners’ requirement for a parking space that has to accommodate 5-6 cars, the architect executes the design inspired by a traditional Thai stilt house where the main functional spaces are located on the second and third floor of the building. The architect also decides to gouge out the building’s mass, consequently creating a negative space that functions as a courtyard (commonly found in Sino-Portuguese architecture) surrounded by the living space, dining room and sleeping quarter.

© W Workspace
© W Workspace

In addition its long and narrow shape, the land is located less than ten meters away from the structure of an overpass situating toward the south and west end of the site. With this being the factors, instead of designing the house to face towards the north to escape the afternoon sun and provide a greater privacy for dwellers, and to follow the owners’ wish for a more animated and exciting living space, the design team of Anonym Studio chooses to scoop out the south-facing space at the semi-outdoor courtyard. Such spatial manipulation turns the dining and living area into the house’s main stage, facilitating an interesting dialogue and visual connection between the house and the surrounding public spaces and structures such as the roadways and overpass. And as a result, a surreal and exciting living space is created.

© W Workspace
© W Workspace
Section A
Section A
© W Workspace
© W Workspace

Nevertheless, to achieve the right balance for the dwellers’ living experience where visual accessibility is moderately granted while the actual living space is kept from being too exposed, Anonym utllizes architectural elements in the forms of walls, steel window frames, the openings at corners of dense concrete walls and large tree pots by arranging them into a layered sequence of diverse yet hierarchal spaces that offer varying levels of privacy.

© W Workspace
© W Workspace

Walking into the house at the ground floor, the ray of sunlight coming through the layers of the solid and glass walls situated towards the west leads one up to the upper floor via a stairway. The living room, which is located the nearest to the road and overpass, has a double-layered wall separating the house’s private space from the outside. The inner wall is a two-story high steel structured glass wall that stretches itself around three sides of the living area. Installed on this wall is a series of sliding doors that open out to the terrace. The two-meter height of these doors is equivalent to the height of the opening on the concrete wall. These architectural details are thoughtfully realized to render a comfortable and relaxing living area where the owners feel completely at home. 

© W Workspace
© W Workspace

The architect also decides to create additional rectangular openings on the west and south wall. The openings are located at the level higher than the floor level, which enable the heat from coming into the building to be controlled while allowing the right amount of light to be reflected into the room. Collectively, the presence of these openings ends up making the overall ambience of the interior space more lively.

Section B
Section B

One of the things that sets Floated tree house. apart from other residential projects is how the connection between the living and public space becoming does not become less discernible when walking further inside of the house, but integrated in a rather interesting manner. The fact that the program puts the living and dining room in between the courtyard results in the two space being accentuated from other parts of the house and opening up to the outside surrounding the most.

© W Workspace
© W Workspace

Nevertheless, to effectively control the heat coming from the south and the west as well as the excessive presence of public space that can cause dwellers to feel uncomfortable, the architect designs the position of the trees growing in the courtyard to function as an additional green layer that helps filter the sunlight and obstruct the outsiders’ visual access into the living area.

© W Workspace
© W Workspace

With clients’ demand for a house of distinctive appearance, Anonym Studio works out the brief by refusing to define ‘being difference’ merely as a visually striking form but puts the focus more on the meticulously fabricated spatial sequence that corresponds with the current condition of the site and dwellers’ behaviors, ultimately creating a story that is specific and connected to the place from which everything is originated.

© W Workspace
© W Workspace

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Floated Tree House / Anonym" 15 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928422/floated-tree-house-anonym/> ISSN 0719-8884
© W Workspace

泰国“漂浮”的树屋 / Anonym

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.