Mengxi Food Market of Julu Foods Group / Roarc Renew

Mengxi Food Market of Julu Foods Group / Roarc Renew

Entrance. Image © FreemanSlope for disabilities. Image © FreemanWild bamboo fence bar can place items and rest on rest. Image © FreemanIndoor signage. Image © Freeman+ 42

Shanghai, China
  • Architects: Roarc Renew
  • Area Area of this architecture project Area:  1360
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Freeman
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: 境道原竹, 江苏结庐建材, 泰州澳洋道具
  • Architecture And Interior Design:Roarc Renew
  • Lead Architect:Robben BAI
  • Project Architect:Huiqin Lu
  • Design Team:Leqian Xue, Qian Gu
  • Construction Consultant:Chenghua Zhang, Jielu Decoration Company
  • Bamboo Material And Construction:Jingdao Yuanzhu
  • Property Owner:Julu Group of Huaihai Commercial
  • City:Shanghai
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Entrance. Image © Freeman
Entrance. Image © Freeman

Design layout
Food market renovation led by architectural layout thinking mode
What does architectural layout mean for the community?
It is a thinking mode centered on the relationship between the food market and its surrounding neighborhood.

Exterior night view. Image © Freeman
Exterior night view. Image © Freeman

When we were tasked with the renovation project, we were under a “strained and limited” budget, but the target cannot be compromised, which is to significantly improve the block and community environment as a whole by focusing on the renovation of the market. With this big picture in mind, we decided to focus on the renovation of the market façade while respecting the original design of the property.

Door detail. Image © Freeman
Door detail. Image © Freeman

We should build food markets into public open spaces for citizens rather than supermarkets. This is the belief of Roarc Renew and also a concept we explored after the renovation project of the Yongnian Food Market. As our position is clear, we started to create all the design elements with this principle in mind. Should supermarkets be regarded as public spaces? We don’t believe so. We think supermarkets are more of business premises which pursue turnover per square meter. For this kind of site, all the designs of the architectural flows and layouts are driven by the sought-after “turnover per square meter”. Then how should we define public spaces for citizens? In our view, public spaces are the activity spaces attached to a community and a “grey space” in a city.

Slope for disabilities. Image © Freeman
Slope for disabilities. Image © Freeman

The future urban pattern of Shanghai: "people's city people build, people's city for people." In fact, we should reasonably arrange production, life, and ecological space, and strive to expand public space, so that people can have places for fitness and entertainment, and make the city a paradise suitable for people to work and live in. In other words, the design of public spaces for citizens should not be driven by the so-called “turnover per square meter”, but be aiming at building a “comfortable and pleasant place for both working and living” for neighboring residents, which means keeping a good balance between life and business.

Elevation
Elevation

Therefore, we can keep the commercial attributes of the food market inside the market. But the façade facing the street is a space actively interacting with the passing citizens, which will act more like a public space. We noticed that the Mengxi Food Market has a façade stretching for almost 50m with an upward staircase leading into the market. Based on these unique physical structures, we transformed the straight-line handrail into regular curving waves.

Wild bamboo fence bar can place items and rest on rest. Image © Freeman
Wild bamboo fence bar can place items and rest on rest. Image © Freeman

In this way, the boundary between the market façade and the neighboring street was blurred. It also created many hollow areas functioning as the rest stops. Apart from the efforts to blur the boundary, we also spent a large amount of time observing the habits of its customers. For example, we found that some senior citizens come to play chess almost every day at the pedestrian walkways. The small hollow spaces created by the wild bamboo fences are specially designed for them and the ones who need a rest here. Accordingly, the raised space created by the walkway functions as rest sites for market customers offered by the street-side shops.

Wild bamboo fence bench for people who buy food or pass by, sit down and chat. Image © Freeman
Wild bamboo fence bench for people who buy food or pass by, sit down and chat. Image © Freeman

II Form of Expression
Shanghai’s food markets should have typical Shanghai elements
Similar to Wukang Road and Yongjia Road, the block on the Mengzi West Road presents a peaceful vibe and a unique styleof Shanghai. Plane trees are intersected with Art Deco villas at the roadsides, forming the characteristic Shanghai lanes and the age-old bamboo fences form the authentic old Shanghai style.

Wild bamboo fence detail. Image © Freeman
Wild bamboo fence detail. Image © Freeman
Wild bamboo fence detail. Image © Freeman
Wild bamboo fence detail. Image © Freeman

The wild bamboo, a very special material, was selected as the main material for this Mengxi Food Market renovation project. From the point of design intention, the wild bamboo is a reminder of the “rural and wild theme” of the Yongnian project; while from the point of meaning, Mengxi Food Market has made one step further to give full play to the romantic “old Shanghai” style with the use of wild bamboo materials.

Masterplan
Masterplan

At the same time, the texture of wild bamboo possesses visual cues for the “rural and wild theme”. These two elements complement each other perfectly well. In terms of of construction, wild bamboo has taken root in Shanghai for several decades. It has become a symbol of “Shanghai style” and was often used as fences for villas by men of letters. As a durable material, its life in natural environment can last over 5 years after corrosion and fungus-resistant treatment.

Vegetable area. Image © Freeman
Vegetable area. Image © Freeman

Unlike the ordinary wild bamboo weaving pattern, this time we have tried a new pattern. While creating a whole curving surface, the details were also made interwoven in a 60 degree angle to make each bamboo joint enlarged visibly, which produces an exquisite visual delight and construction logic. The indoor shop signs also used bamboo material to inherite the use of light-weight steel wire joints from the Yongnian project, forming a unified visual style between the inside and the outside.

Indoor corridor of the market. Image © Freeman
Indoor corridor of the market. Image © Freeman
After opening. Image © Freeman
After opening. Image © Freeman

Rural and wild - A market with warmth
After all, we cannot deny that food markets are business premises in nature. But we still endeavored to build the food markets in Shanghai into places of exquisiteness, geniality and full of life. The reason behind is a deep longing for retaining the “humanistic” elements of the city.

Signage detail. Image © Freeman
Signage detail. Image © Freeman
Signage detail. Image © Freeman
Signage detail. Image © Freeman

We hope the corridor of the Mengxi Food Market carries more “design goodwill” rather than being a pure commercial space. We hope the corridor will see more sidewalk small talk, where nodding greetings become ten minutes’ warm talks. We hope the corridor becomes a place of social gathering for senior citizens to alleviate their loneliness. We even hope the corridors can witness many romantic encounters.

Inside store, bamboo art decoration and wooden counter echo. Image © Freeman
Inside store, bamboo art decoration and wooden counter echo. Image © Freeman

For Roarc Renew, each themed project is seen as a new challenge and an exploration for a new “possibility”. These possibilities may be realized through different materials, construction methods or spiritual quest. This time the small food market on Mengzi West Road is an exploration in “material” and “ connotation”. The reason why we are keen on projects related to people's livelihood is because we hope to impact this lovely city where we grew up through the power of design, and add more humanistic care to its financial identity.

Slope for disabilities. Image © Freeman
Slope for disabilities. Image © Freeman

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mengxi Food Market of Julu Foods Group / Roarc Renew" 15 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928411/mengxi-food-market-of-julu-foods-group-roarc-renew> ISSN 0719-8884
Slope for disabilities. Image © Freeman

上海巨鹿集团蒙西菜场 / 裸筑更新建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.