Sports Hall for the Max-Planck School / Loewer + Partner Architekten

Sports Hall for the Max-Planck School / Loewer + Partner Architekten

© Ralf Heidenreich © Ralf Heidenreich © Ralf Heidenreich © Ralf Heidenreich + 19

Rüsselsheim am Main, Germany
  • Lead Architects: Andreas Janouschkowetz, Roland Meergans, Rudolf Schulz
  • Design Team: Edmund Kallenbach, Christian Wick, Aslihan Banbal
More Specs Less Specs
© Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich

Text description provided by the architects. Shed roofs came up during the middle of the 19th century, especially at factory buildings. Rüsselsheim is one of the former industrial cities of Germany, well known for its Opel headquarter. The inspiration for the roof of the sports hall came from a factory building nearby. One of the advantages of Shed roofs is that natural incidence of light, coming from the north, will not produce any drop shadow, nor dazzling the people inside. Another positive effect of the north orientation of the building is that unnecessary heat indoors can be minimized; The direct solar radiation is relatively low. 

© Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich

The individual elements of a Shed roof are called „Reiter“. One “Reiter” consists of a beveled roof area and a steeper or perpendicular window area, which enables the incidence of light. After the demolition of the old gym, the new sports hall from Loewer + Partner Architects will arise on the sites of the Max-Planck School in Rüsselsheim. The new building consists of a sports hall, a multipurpose room, and other secondary rooms. Due to the single-story building, the complete sports hall is disability accessible.

© Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich
Section
Section
North and South Elevations
North and South Elevations
© Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich

The hall is built out of reinforced concrete construction. The building obtains a “solid base” made out of reinforced concrete and masonry construction with WDVS. The upper building starting from 3,50m is built as a “light crown” with a back ventilated wall cladding out of the galvanized steel sheet. The shed roof consists of wood construction. The colors of the building were chosen on the basis of the surrounding buildings.

© Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich

To make the floor construction as robust and sustainable as possible we chose a linoleum floor for the sports hall and a ground poured asphalt screed for the hall and the locker rooms. The walls of the sports hall are covered with an acoustic bulging wall up to the high of 3,2m. From there the walls are left in a concrete look. The ceiling of the sports hall consists of a trapezoidal sheet with acoustic advantages.

© Ralf Heidenreich
© Ralf Heidenreich

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Joseph-Haydn-Straße 1, 65428 Rüsselsheim am Main, Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sports Hall for the Max-Planck School / Loewer + Partner Architekten" 13 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928238/sports-hall-for-the-max-planck-school-loewer-plus-partner-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.