All
Projects
Products
Events
Competitions

El Palomar House / FB+ estudio

El Palomar House / FB+ estudio
Cortesía de FB+ estudio
Cortesía de FB+ estudio

Cortesía de FB+ estudio Cortesía de FB+ estudio Cortesía de FB+ estudio Cortesía de FB+ estudio + 21

Renovation  · 
Loja, Ecuador
  • Architects: FB+ estudio
  • Area Area of this architecture project Area: 250.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Adelca, Artesanal, Atenas, FV, Fabricación Artesanal, Graphisoft
  • Lead Architect

    Freddy Bonilla
  • Design Team

    Freddy Bonilla, María Alejandra Ortiz
  • Clients

    Famlia Tapia López
More Specs Less Specs
Cortesía de FB+ estudio
Cortesía de FB+ estudio

Text description provided by the architects. The house is located in Santiago de las Montañas on the street Juan de Salinas in the Las Palmas neighbourhood in Loja. It is built in 1950, and formerly known as "The Old House". El Palomar is a restoration and renovation project in which FB+estudio creates a subtle dialogue with the city, from within.

Cortesía de FB+ estudio
Cortesía de FB+ estudio
Cortesía de FB+ estudio
Cortesía de FB+ estudio

The proposal maintains the vernacular essence of the house and takes advantage of its privileged location. The connection between the house and the city begins with an elevated exterior gate. Upon entering, one encounters five rooms distributed around an internal central courtyard. These used to be the rooms for the use of family life, today they become service areas for new activities that will take place in the house.

Cortesía de FB+ estudio
Cortesía de FB+ estudio
Ground Floor
Ground Floor
Cortesía de FB+ estudio
Cortesía de FB+ estudio

FB+estudio promotes the use of the materials and the construction systems of the house (earth, brick, wood and iron).

The walls support the wooden structure of the roof, as well as the new metal structures. Earth as a material is discovered in the central walls by removing the cladding, in order to show this predominant material.

Cortesía de FB+ estudio
Cortesía de FB+ estudio

A cellar was recovered originating a mezzanine (loft) which will function as a living room area, located on top one of the rooms described above. From here a window can be seen, created to illuminate the interior and to make it possible to see the mountainous profile of Loja and to contemplate the sunset.

Cortesía de FB+ estudio
Cortesía de FB+ estudio

The house had experienced a previous intervention, however, the year of this intervention, that left us an arch in one of the walls and a mural, is unknown. The arch was kept creating furniture at its base and the mural that was painted in 2011 by the collective Huesos de Buda was "framed" discovering the adobe around it.

Cortesía de FB+ estudio
Cortesía de FB+ estudio
Section B-B
Section B-B
Cortesía de FB+ estudio
Cortesía de FB+ estudio

The design strategies used in this restoration were: Removing the coating in specific areas and discovering the earth. Rescuing the tiles of The Old House (eliminating the existing vegetal covering). Allowing the entry of natural light. Taking advantage of the objects of the previous intervention.
 

Cortesía de FB+ estudio
Cortesía de FB+ estudio

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "El Palomar House / FB+ estudio" [Casa El Palomar / FB+ estudio] 05 Nov 2019. ArchDaily. (Trans. Johansson, Emma) Accessed . <https://www.archdaily.com/927613/el-palomar-house-fb-plus-estudio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.