Gliding Villa / Stu/D/O Architects

Gliding Villa / Stu/D/O Architects

© Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio © Spaceshift Studio + 30

Tambon Hin Tung, Thailand
  • Architects: Stu/D/O Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  900
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Spaceshift Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Lamptitude, ALMET, Empire Granite, TGSG, TOA Color, Trimble Navigation, Trusol
  • Lead Architects: Apichart Srirojanapinyo
  • Design Team: Apichart Srirojanapinyo, Chanasit Cholasuek, Adrian Smiths, Phark Lertchanyakul
  • Clients: Vipart Pakathikom
  • Structural Engineer: Ittipon Konjaisue
  • Mechanical Engineer: Sutanya Sukprahan
  • Landscape: Field Landscape Studio
  • Consultants : Yutthana Pratumpo
More Specs Less Specs
© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Text description provided by the architects. In an attempt to create a unique typology of a vacation home, Gliding Villa integrate principles of Thai beliefs, i.e. Feng Shui, with site context and modern design principles. Located at the end of a dead-end road, the site offers scenic views of the surrounding mountains.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

While owners were hesitant to purchase the plot due to its dead-end location, this superstitiously negative condition is resolved by dividing the site and program into two projects, leaving the area facing the dead-end as an open courtyard; a shared landscape between the living functions distributed along the site boundary. Because Feng Shui determine auspicious settings by referencing local features such as bodies of water and terrain, integrating such beliefs with natural ventilation allowed us to create a sustainable project that provide comfortable living conditions.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

The triangular shaped roof becomes the character of the project; hovering above the masses, it gives coherence to the scattered forms and visually connect the programs. While its form resembles surrounding mountains, the roof feature triangular voids that create a lighter, more open feeling to the plane that appears to be gliding, hence the name Gliding Villa.

1st floor plan
1st floor plan
Section 02
Section 02

Outdoor terraces below this expansive canopy become lively places for family gatherings; a space to talk, drink and eat together. This type of space is evident in traditional Thai homes, where terraced areas have various informal functions or are utilized as gathering space. We re-interpret such concepts with design conventions to integrate the architecture culturally, as well as formally, into the environment. 

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

In Thailand, superstitions and beliefs remain deep-rooted in the community and daily life. Designing in line with such beliefs, is in a way, designing architecture for the spirit of place. In doing so, we believe that the experience and attachment users feel towards the space provide a more lasting architecture.

© Spaceshift Studio
© Spaceshift Studio

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Gliding Villa / Stu/D/O Architects" 28 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927213/gliding-villa-stu-d-o-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.