We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Swiss Cinémathèque / EM2N

Swiss Cinémathèque / EM2N

© Damian Poffet© Roger Frei© Damian Poffet© Damian Poffet+ 24

  • Architects: EM2N
  • Area Area of this architecture project Area:  13110
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Damian Poffet, Roger Frei
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AS Aufzüge AG, Forster Archiv- und Verkehrstechnik GmbH, NORBA
  • Lead Architects: Bettina Baumberger, Jean-Baptiste Joye, Roger Küng
  • Design Team:Ruben Daluz, Phillippe Jorisch, Yoshihiro Nagamine, Noémi Necker, Miriam Rollwa
  • Partners:Mathias Müller, Daniel Niggli
  • Project Team:Julia Berger, Stefan Berle, Laurent Chassot, Nadine Coetzee, Nicolas de Courten, Pascal Deschenaux, Melih Dilsiz, Yann Dubied, Ramona Elmiger, Amélie Fibicher, Marita Gelze de Montiel, Gregor Goldinger, Sebastian Knorr, Robert Kuijper, Andreas Lahti, Andrea Landell, Minka Ludwig, Raúl Mera, Stéphanie Morel, Klaudija Oroshi, Fabien Oulevay, Jeremias Pellaton, Bernard Radi, Adriano Reis, Tanja Schmid, Daniela Sigg, Eva-Noemi Thiele, Agata Tyszecka, Danessa Urquiola, Jonas von Wartburg, Sven Ziegler, Michael Zürcher
  • Client:Federal Office for Buildings and Logistics FBL
  • Construction Management / Construction Realisation:Tekhne SA, Lausanne / Aplanir sarl, Echallens
  • Construction Consultancy:Brandenberg + Ruosch AG, Bern
  • Civil Engineer:Schnetzer Puskas Ingenieure AG, Zürich / Boss & Associés Ingénieurs Conseils SA, Ecublens
  • Facade Planning:Basler & Hofmann AG, Zurich
  • Planning And Coordination Heating / Ventilation / Air Conditioning / Cooling Technology And Sanitary:Gruenberg + Partner AG, Zurich
  • Electrical Engineer:IBG B. Graf AG / Josef Piller SA, Givisier / Betelec SA, Villars-Sainte-Croix
  • Building Physics:Kopitsis Bauphysik AG, Wohlen
  • Acoustics:Applied Acoustics GmbH, Gelterkinden
  • Fire Protection:CR Conseils Sàrl, Oron-la-Ville
  • Security:Holliger Consult, Epsach
  • Geologist / Geotechnical Engineer:De Cérenville Géotechnique, Ecublens
  • Traffic Planning:IBV Hüsler AG, Zurich
  • Landscape Architecture:Studio Vulkan, Zurich
  • Pollutant Security:HPB Consulting, Zurich
  • Motion Design:La Boite Visual Art, Locarno / L’Immagine Ritrovata, Bologna
  • HVAC:Gruenberg + Partner AG, Zurich
  • Sanitary:Gruenberg + Partner AG, Zurich
  • City:Penthaz
  • Country:Switzerland
More SpecsLess Specs
© Damian Poffet
© Damian Poffet

Text description provided by the architects. Paradoxically, the charm of the existing Cinémathèque lay in its simple and utilitarian appearance. The home of the national collective film memory presented itself as an unpretentious accumulation of sheds that was focused more on contents than on packaging. The extension project accepts this starting point and makes it its own. New additions and remodeling into a composite, ambivalent form of parallel buildings of different lengths translate the layout of the existing buildings, which are arranged linearly alongside each other.

© Damian Poffet
© Damian Poffet

Only making a number of angled cuts differentiates the end situation; in this way the building acquires a face. The principle of placing buildings alongside each other is evident in the interior, too. The three main circulation routes, which are placed above one another, pass through the parallel cross-walls at right angles, allowing the sequential arrangement of the ‘individual’ buildings to be experienced.

© Damian Poffet
© Damian Poffet

Windows in turn connect the suspended conference rooms in the two-storey entrance and exhibition hall with each other. When looking across and through the building this produces a perspective depth while also suggesting associations to filmic processes such as montage and cutting.

© Damian Poffet
© Damian Poffet
Ground floor
Ground floor
© Damian Poffet
© Damian Poffet

While the public areas and all work places are concentrated in Penthaz I, the archive itself on the far side of the road is conceived as a purely underground storage space. In this way the functional and atmospheric side effects are restricted to an absolute minimum. Penthaz II is a kind of super-functional bunker that ensures the best possible protection for the culturally valuable artefacts.

© Roger Frei
© Roger Frei

In a simple manner a kind of urban disposition is achieved that, on the one hand, reacts to the expansiveness of the nearby agricultural landscape and on the other gives Cinémathèque Suisse as an institution an emphatically clear address. The new envelope of rusted steel, an industrial material that emanates a sensual quality, encases the entire complex and binds the new and the existing parts together.

© Damian Poffet
© Damian Poffet
Cross and longitudinal sections
Cross and longitudinal sections
© Damian Poffet
© Damian Poffet

The gradual weathering of this natural material is a reference to the archive’s function in preserving film and gives the complex a differentiated identity of its own. The modulated, condensed roofs cape composed of gently sloping, planted roofs takes up the theme of industrial production facilities or film studios.

© Damian Poffet
© Damian Poffet

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:1303 Penthaz, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Swiss Cinémathèque / EM2N" 25 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927083/swiss-cinemathque-em2n> ISSN 0719-8884
© Damian Poffet

瑞士电影馆扩建,蒙太奇隐喻布局 / EM2N

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.